David Nabergoj: “Verjamem v projekt”

“Po devetnajstih letih vodenja Mlinotesta, je to izjemna motivacija in dodatna odgovornost, ki jo prenašam na svoj kolektiv in na svoje zaposlene. Pri tem bom neomajen. Javni denar, ki je prišel v lastništvo Mlinotesta, ima posebne zahteve,” je na včerajšnji novinarski konferenci, ki jo je sklicala Občina Ajdovščina po vstopu v lastništvo Mlinotesta, poudaril predsednik uprave družbe David Nabergoj.

Predsednik  ajdovske   obrtno-podjetniške zbornice David 
Pizzoni, župan  Tadej Beočanin in  predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj so  predstavili številne razloge za  
lastniško in poslovno  sodelovanje.  Foto: Alenka Tratnik
Predsednik ajdovske obrtno-podjetniške zbornice David Pizzoni, župan Tadej Beočanin in predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj so predstavili številne razloge za lastniško in poslovno sodelovanje.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Vstop Občine Ajdovščina v lastništvo družbe Mlinotest, je bil po besedah župana Tadeja Beočanina eden od ukrepov, s katerimi občina odgovarja na alarmantne podatke o skoraj 15-odstotni stopnji brezposelnosti v občini. Hkrati pa tudi odgovor na špekulacije o morebitnem sovražnem prevzemu edinega preostalega stebra ajdovskega gospodarstva.

“Naš glavni namen je ohraniti obstoječa in ustvarjati nova delovna mesta v občini. Zadovoljen sem, da smo to zgodbo uspešno realizirali. Nakup dobrih 30 odstotkov delnic skupaj z družbo Mlino nam omogoča, da zastopamo javni interes. To je ohranjanje proizvodnih in poslovodnih funkcij ter sedeža družbe v domačih rokah in v Ajdovščini,” je v družbi predsednika uprave Mlinotesta Davida Nabergoja in predsednika Območne obrtno podjetniške zbornice Ajdovščina Davida Pizzonija znova poudaril župan Beočanin.

Ni tajkunske zgodbe

Kljub dejstvu, da še ni znan končni lastnik 48 odstotkov delnic Mlinotesta, ki so trenutno v rokah slabe banke, občina za zdaj ne načrtuje povečanja deleža. “Občina za nadaljnji odkup nima denarja. Sedanji delež nam zagotavlja zastopanje javnega interesa, delničarski sporazum z družbo Mlino pa sodelovanje na ključnih področjih. Še vedno pa velja naš poziv vsem zaposlenim, da bi zbrali denar za odkup dodatnega deleža.”

Stabilno lastništvo je popotnica upravi družbe, na čelu katere je že 19 let David Nabergoj. Sam o nadaljnjih lastniških potezah ne želi govoriti, saj je osredotočen na poslovanje. “Mlinotest je v 19 letih mojega vodenja z izjemo enega leta vedno posloval pozitivno. V tem času smo opravili 65 milijonov investicij, kupili ogromno družb po Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. S tem konceptom bomo nadaljevali, da upravičimo denar, ki je bil vložen s strani občine, Mlinoja in vseh ostalih delničarjev družbe Mlinotest.”

Nabergoj je ponovil, da v tej zgodbi nikakor ni šlo za menedžerski ali celo tajkunski prevzem, marveč so zaposleni v odkup vložili lastne prihranke. “Namesto da bi otrokom kupila stanovanje, zdaj ko so stari 26, 27 let, sva z ženo vložila v ta projekt. Jaz bi se neudobno počutil v neki tajkunski zgodbi in še bolj neudobno, če bi bil sam lastnik podjetja. V ta projekt verjamem in dal bom vse od sebe, da bom upravičil, ne le lastni, temveč sleherni denar, ki je bil vložen v podjetje.”

Letos visoki cilji

Kot je napovedal, so si v Mlinotestu za letos zastavili visoke cilje, 1,5 milijona evrov čistega dobička, vrednost naložb bo štiri milijone evrov. Investirali bodo v proizvodnjo polnjenih testenin, njokov, zamrznjenim slaščičarskim in pekovskim programom, v sodelovanju z italijanskim partnerjem pa tudi s programom brezglutenskih izdelkov. Podporo obljublja tudi kmetom v Vipavski dolini. Čeprav nedavni poziv k sejanju koruze poltrdinke med njimi ni vzbudil večjega zanimanja, Nabergoj ne namerava vreči puške v koruzo. “Verjamem, da je treba kmete malo zbuditi, drugače bomo Slovenci v prihodnje lačni.”

Sodelovanja z Mlinotestom si obetajo tudi tukajšnji podjetniki in obrtniki. Po besedah predsednika zbornice Davida Pizzonija se nove priložnosti za sodelovanje zlasti manjših, inovativnih podjetij odpirajo v prostih proizvodnih halah nekdanje Lipe, ki so v lasti Mlinotesta.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano