Dar za dober namen

V colskem gasilskem društvu so že dalj časa razmišljali, kako bi tudi na Colu prišli do defibrilatorja. Zdaj je naprava že v omarici pred vhodom v gasilski dom in dostopna vsem, ki bi jo potrebovali. Za to pa gre zahvala članu društva in vojaškemu kaplanu Milanu Preglju.

Colčani so po zaslugi vojaškega kaplana Milana Preglja dobili defibrilator,  na predavanju pa so spoznali, kako enostavna je njegova uporaba  Foto: Alenka Tratnik
Colčani so po zaslugi vojaškega kaplana Milana Preglja dobili defibrilator, na predavanju pa so spoznali, kako enostavna je njegova uporaba  Foto: Alenka Tratnik

COL > V colskem prostovoljnem gasilskem društvu so prepričani, da je naprava za Col in okoliške zaselke velika pridobitev. V bitki s sekundami je lahko tudi deset minut oddaljena Ajdovščina predaleč, ob nenadnem zastoju srca pa je treba ukrepati takoj. In to je colske gasilce gnalo naprej, čeprav obeti za kakršnokoli pomoč v denarju niso bili najboljši. Obrnilo pa se je drugače. Dolgoletni član društva, duhovnik in vojaški kaplan Milan Pregelj, ki v vojaškem vikariatu skrbi za duhovno oskrbo slovenskih vojakov, je letos v domači župniji praznoval srebrno mašo, 25. obletnico duhovniškega posvečenja. Ob tej priložnosti pa se je odločil, da bo denar, ki so mu ga ob jubileju namenili krajani in drugi gostje, namenil za nakup defibrilatorja in spremljajoče opreme. Pregelj ob vsej srčnosti ostaja skromen in iz tega ne želi delati prevelike publicitete. “Naredil nisem nič posebnega, zdelo se mi je primerno in potrebno. To sploh ni bilo vprašanje.”

Zdaj je naprava že v ogrevani omarici pred vhodom v gasilski dom. Z njenim delovanjem, načinom uporabe in pomenom hitre pomoči ob nenadnem zastoju srca so se najprej podučili člani gasilskega društva, pred dnevi pa so podobno predstavitev pripravili tudi za ostale krajane.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano