Danilo Lisjak: “Otrok v Afriki mora postati del tvoje družine”

Misijonar, doma iz Saksida pri Dornberku, Danilo Lisjak, je pred dobro napolnjeno veliko dvorano Kulturnega doma govoril o treh desetletjih svojega dela s sirotami in otroki v Kongu, Ruandi, Burundiju in Ugandi. Pa tudi o svojih prihodnjih načrtih.

“Čas je za Evropejca zlato, v Afriki pa je čas življenje,” pravi 
misijonar Danilo Lisjak. Foto: Vesna Humar
“Čas je za Evropejca zlato, v Afriki pa je čas življenje,” pravi misijonar Danilo Lisjak. Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > “Šel sem, prepričan, da bom Afriko obrnil na glavo. Ampak v resnici je Afrika obrnila mene,” pove Lisjak, ki o svojem misijonarskem delu govori skromno in s humorjem.

Doživel je veliko hudega. Bil je priča genocidu v Ruandi in sredi noči bežal ter reševal življenja stotinam otrok, ki so v pokolu ostali brez družin. Skoraj bi jo skupil tudi sam in njegovi sovaščani so, prepričani, da je mrtev, že pripravljali spominsko mašo. V Kongu je ob izbruhu vulkana s svojimi sirotami za las ušel toku lave. A kljub temu Afriko vidi kot deželo zelenega izobilja in občuduje povezanost afriškega človeka z naravo in njegovo ljubezen do življenja: “Čas je za Evropejca zlato, v Afriki pa je čas življenje. Tam ljudje še vedno razumejo, da ni vse v hitenju in kopičenju. To, da se znajo usesti in se družiti, je adut afriškega človeka,” je poudaril Lisjak in priznal, da v Afriki tudi sam ne nosi ure.

O slovenskih misijonarjih po svetu je govoril vodja misijonskega središča Stanislav Kerin, Jožica Ličen iz slovenske Karitas je opisala neverjetno radodaren odziv Primorcev, ki so v Lisjakov misijon poslali enajst kontejnerjev, več kot dvajset ton pomoči. O misijonarju je pripovedoval tudi njegov prijatelj, urednik revije Novi glas Jurij Paljk.

Lisjak je povedal, da se trenutno loteva projekta nekakšne šole za življenje. “Mlada dekleta pri nas zaključijo izobraževanje v šestem, sedmem razredu in nimajo nikakršne bodočnosti. Radi bi pomagali prav tem, najbolj ranljivim z izobraževanjem, ki bi jih usposobilo za uspešno samostojno življenje,” pojasnjuje Lisjak. Slovenska Karitas je že odprla transakcijski račun, na katerem zbirajo sredstva za Lisjakov misijon v Ugandi.

Srečanje z misijonarjem je bilo začetek pogovornega cikla Potohodci. Lisjaka ter njegove sodelavce in prijatelje je na odru gostila vodja cikla Polona Abram. VH


Najbolj brano