Danes že 15. pohod po Vertovčevih poteh

Društvo Matija Vertovec prvo nedeljo po martinovi pripravlja že 15. pohod po Vertovčevih poteh. Pohod v spomin na vipavskega rojaka in prvega slovenskega vinskega strokovnjaka Matijo Vertovca poteka skozi vasi na Vipavskih gričih, pohodniki pa imajo pred seboj okoli pet ur nezahtevne hoje.

Utrinek iz lanskega pohoda Foto: Alenka Tratnik
Utrinek iz lanskega pohoda Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Zbor pohodnikov je med 7. in 9. uro pod hrastom pred vasjo Ustje pri Ajdovščini. Od tu se odpravijo proti Ustjam in naprej proti Dolenjam, Planini, Ojstremu vrhu, Jakulinom (rojstnemu kraju Matije Vertovca), Šmarjam, Tevčam, Uhanjam in nazaj proti Ustjam.

Pohod spremljajo razstave v različnih krajih, maša z osrednjo slovesnostjo v Šmarjah ter zaključno družabno srečanje s kmečko tržnico pod hrastom pri Ustjah. Organizatorji so poskrbeli tudi za okrepčila na poti, saj bo pohod ob vsakem vremenu.

V pripravah na letošnji pohod so na poti med Tevčami in Uhanjami v preteklih tednih z delovnimi stroji rešili enega zahtevnejših problemov na Vertovčevih poteh, ki bo pomenil tudi dokončno rešitev za tamkajšnje prebivalcem, makadamsko vaško pot, ki povezuje zaselka dveh krajevnih skupnosti. Z občinsko investicijo, katere pobudnik je bilo prav Društvo Matija Vertovec, je tako rešen eden največjih problemov na Vertovčevih poteh - odvodnjavanje naselja Tevče ter poti do Uhanj, so sporočili z Občine Ajdovščina.

Društvo Matija Vertovec pri urejanju Vertovčevih poti sledi načelu, da so urejene do te mere, da jih lahko domačini uporabljajo tudi za svoje potrebe. To se je v veliko primerih izkazalo za dobro prakso, saj domačini te poti nato pomagajo vzdrževati s tem, ko po njih vozijo, predvsem pa s čiščenjem odvodnih kanalov.

STA


Najbolj brano