Zataknilo se je pri dvorišču

“Mi bomo točko zaključili in o njej ne bomo več razpravljali. Jaz ne bom odstopil. Mislim pa, da bo univerza ostala v Vipavi,” je pred današnjo sejo občinskega sveta, na kateri so razpravljali o sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici in Lanthierijevemu dvorcu, napovedal vipavski župan Ivan Princes. In kaj se je dogajalo na seji? Župan je uvodoma upravičil predstavnike univerze v Novi Gorici, ker se niso mogli udeležiti seje. Predlog novega aneksa, ki ga je občina posredovala vodstvu univerze, je bil za drugo stran popolnoma nesprejemljiv, je dejal župan. Dodal je, da se torej nimajo o čem pogovarjati, in točko prekinil.

Dvorec Lanthieri
Dvorec Lanthieri 

VIPAVA > Ivan Princes je še dejal, da svet o tem ne bo več razpravljal, ampak da bo sam, ko bo občina pridobila uporabno dovoljenje tudi za gospodarski del poslopja, sprejel ustrezen sklep. Zataknilo se je namreč pri upravljanju dvorišča dvorca, nihče pa ne nasprotuje temu, da je univerza v dvorcu, je še poudaril Princes.

Občina nima veliko manevrskega prostora, potem ko je univerza zavrnila dopolnjeni osnutek aneksa, v katerega so svetniki in drugi člani odborov v minulih dneh vložili precej naporov. Univerzi namreč nalaga nekaj novih obveznosti in določil. Tako glede trajanja zakupa poslopij in zemljišč, vključno z odločitvijo za petletni zakup “spornega” dvorišča, in več podrobnosti glede dostopnosti in odprtosti prostorov ter izvajanju javnih vsebin in prireditev, ki si jih v dvorcu želijo Vipavci.

AT


Najbolj brano