Danes praznično s skoki v Kanalu, včeraj v Mostu na Soči (video)

V kanalskem turističnem društvu so lahko zelo zadovoljni z letošnjo, 25. izvedbo Skokov z mosta. S 17 metrov višine se je v Sočo pognalo prav toliko nastopajočih, med njimi veliko tujcev. In tudi tistih, ki so prišli občudovat pogumneže, je bilo veliko.

Kanal Foto: Leo Caharija
Kanal Foto: Leo Caharija

KANAL > Vezi, ki so se z leti spletle med skakalci z višin po Evropi in tudi med organizatorji takih prireditev iz Kanala in Kragujevca, so privedle do tega, da je tokrat na Skoke z mosta, jubilejne v več pogledih, pripotovala prava mala reprezentanca Srbije oziroma Kragujevca. “Tudi tam prirejajo skoke, kjer nastopajo naši najboljši tekmovalci. Oni potem pridejo na preizkušnje v Slovenijo, tudi v Kanal,” je povedala predsednica turističnega društva Vanja Cotič.

Rezultati skokov v Kanalu
Z mosta (17 metrov):
> figure:1. Aidan Heslop (VB), 2. Christian Wurst (NEM), 3. Aleš Karničnik (MB)
> lastovka: 1. Marko Pavlović, 2. Mladen Cvetković, 3. Marjan Milanović (vsi Srbija)
> na noge: 1. Klemen Cizelj (Kr. Gora), 2. Domen Gabrijelčič (Kanal), 3. Tilen Vidmar Bevčar (Most na Soči)
Skakalna deska:
Do 17 let: 1. Tomi Klemenc (Zg. Bitnje), 2. Dragan Stojanovič, 3. Gašper Miščič (oba Kanal); Do 11 let: 1. Nejc Kragelj (Volče), Elvira Jimenez (Tolmin), 3. Vasja Jaklin (Kanal); Do 8 let: 1. Miha Lapanja (Most na Soči), 2. Ian Murovec (Kanal), 3. Eva Karničnik (MB)

Z veseljem je izpostavila, da je s 17 metrov, kolikor je odskočišče na slikovitem mostu v središču srednjega Posočja dvignjeno nad gladino smaragdne reke, letos skočilo 17 fantov in mož, enako kot tudi otrok s skakalnice na bregu reke. Poudarila je tudi, da je med njimi bilo pet Srbov, pri čemer so že lani na tem prizorišču nastopili trije.

Ravno gostje iz osrednjega dela Balkana so kraljevali v skokih v slogu lastovka, saj so zasedli vse tri stopničke. Najboljše ocene je dobil Marko Pavlović. V tej kategoriji se je meril tudi predstavnik Italije, sicer zamejski Slovenec, ki publiko presune predvsem zaradi starosti, pri kateri se preizkuša v letih v vodo, kakor zaradi stasa. Gre za Tržačana Pina Auberja, ki šteje 78 let in je bil v kategorij lastovka četrti. Po drugi strani pa je podobno presunljivo, kako mladi so nekateri, ki pridejo skakat s 17 metrov. Drugouvrščeni v skokih na noge, Kanalec Domen Gabrijelčič, ima namreč komaj 14 let. Le nekaj mesecev mlajši je Britanec Aidan Heslop, ki je bil najmlajši tekmovalec na današnji preizkušnji. V kategoriji figurativnih skokov, v kateri je po besedah Cotičeve nastopil z najtežjimi elementi, je Heslop osvojil prvo mesto. Drugi v tej skupini pa je bil Nemec Christian Wurst, še en udeleženec svetovnega poklala, ki je po besedah sogovornice “že prejšnja leta želel priti k nam, a so skoki sovpadali z drugimi preizkušnjami”. Izpolnile so se torej napovedi društva, da bodo letošnji skoki, ki jih je združilo s praznovanjem svoje 60. obletnice, zares mednarodni.

Koliko narodnosti je bilo zastopanih v množici, ki je zasedla strme bregove kratkih korit Soče v Kanalu, pa najbrž nihče ne ve. Gledalcev 25. skokov, ki se jim je vreme letos nasmehnilo, vsekakor ni bilo malo. “Vse je polno,” je Cotičeva opisno ocenila njihovo število.

Včeraj skoki z višine 15 metrov v Mostu na Soči

Že včeraj pa so skoki z velikih višin popestrili tudi dogajanje v Mostu na Soči. Tekmovanja, ki ga je pripravilo Turistično društvo Most na Soči, se je udeležilo 16 odraslih skakalcev, v otroški kategoriji pa so se pomerili trije pogumni tekmovalci - Nejc Kaltnekar, ki si je prislužil prvo mesto, Jan Luka Majhenič in Elvira Jimenes.

Med izkušenejšimi skakalci so se v kategoriji lastovka, podobno kot v Kanalu, najbolje izkazali tekmovalci iz Srbije - Marjan Milanović, Mladen Cvetković in Marko Pavlović, v glavni kategoriji figurativni skoki pa je prvo mesto odnesel Gabriele Auber, vnuk Tržačana Pina Auberja. Ta je v Mostu na Soči osvojil deseto mesto. Drugo uvrstitev je dosegel Nemec Christian Wurst, tretjo pa Marko Pavlović.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano