Danes pouka ni, šole in vrtci so poskrbeli za dežurno varstvo

V ajdovski in vipavski občini so danes osnovne šole, vrtci, srednja šola v Ajdovščini in škofijska gimnazija v Vipavi, knjižnice, glasbena šola, zavod za šport, in tudi večina drugih javnih zavodov, zaprti. V šolah in vrtcih so poskrbeli za dežurno varstvo.

Ajdovski šolarji so se včeraj kmalu po začetku pouka odpravili domov, prav tako vipavski. Foto: Leo Caharija
Ajdovski šolarji so se včeraj kmalu po začetku pouka odpravili domov, prav tako vipavski. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Na Ajdovskem so se včeraj zjutraj prebudili v mrzlo in marsikje zasneženo jutro, sunki burje pa so na izpostavljenih mestih že dopoldne presegali 130 kilometrov na uro.

Danes ne bo pouka še na številnih primorskih šolah. Tako so se - poleg ajdovskih in vipavskih - odločili še v šolah na Bistriškem, v Postojni, na Pivškem in tudi v OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje. Bodo pa v večini šol poskrbeli za varstvo. Danes prav tako ne bo pouka v glasbenih šolah v Ilirski Bistrici in Postojni, zaprti pa bosta tudi obe postojnski srednji šoli (Srednja gozdarska in lesarska šola ter šolski center). V ostalih primorskih občinah naj bi pouk potekal običajno. Bodo pa danes odpadle tudi številne prireditve.

Razglašeni rdeči alarm zaradi napovedane orkanske burje, ki je že včeraj začela graditi zamete, so v ajdovskem in vipavskem štabu CZ vzeli resno. Že dopoldne so izdali sklep o ukrepih ob izrednih razmerah in odredili zaprtje vrtcev, osnovnih šol s podružnicami, srednjih šol, varstveno delovnega centra, glasbene šole in knjižnice. Večina šol v ajdovski in vipavski občini, z izjemo OŠ Dobravlje, je po sklepu poveljnikov CZ že ob desetih dopoldne učence napotila domov in skupaj s civilno zaščito, občinskim redarstvom in gasilsko reševalnim centrom poskrbela za varen prevoz vozačev. Starše pa so prosili, da pridejo otroke čim prej iskat, saj so se razmere hitro slabšale. V šolah so poskrbeli za varstvo otrok, ki nimajo varstva doma.

V OŠ Otlica in OŠ Col, kjer so zime sicer vajeni, je včeraj k pouku prišla večina učencev, na Colu so manjkali le učenci iz zaselka Malo Polje, saj so šolski kombi ustavili veliki zameti. Danes v šolah organizirajo le varstvo za nujne primere, prav tako v vrtcu. Varstvo so organizirali v vrtcih na Ribniku in v Vipavi. Zaradi burje bodo danes odpadle tudi številne prireditve ob kulturnem prazniku. AT


Najbolj brano