Dan odprtih vrat v Biljah

Še do 16. ure si je v Sadjarskem centru in Drevesnici Bilje mogoče ogledati novosti in nove pridobitve. Tudi novejše sorte sadja in nove mrežnike za vzgojo sadik.

Še do 16. ure si je v Sadjarskem centru in Drevesnici Bilje 
mogoče ogledati novosti in nove pridobitve. Foto: Leo Caharija
Še do 16. ure si je v Sadjarskem centru in Drevesnici Bilje mogoče ogledati novosti in nove pridobitve. Foto: Leo Caharija

BILJE Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, ki na Primorskem skrbi za razvoj kmetijstva in nudi storitve več kot 7500 kmetijam danes v Sadjarskem centru in Drevesnici Bilje predstavlja delo svojih oddelkov, pridobitve in novosti. Med drugim bodo uradno odprli nove mrežnike za vzgojo sadnih sadik. Gre za sodoben način pridelovanja, zlasti sadik v lončkih, saj mrežniki delujejo kot protitočna zaščita in zaščita pred škodljivci, preprečujejo pregrevanje rastlin, sadike so dognojene in namakane.

V drevesnici so že pred štirimi leti prvih 1300 kvadratnih metrov pokritih površin napolnili s sadikami aktinidije in borovnic. V novih mrežnikih vzgajajo več vrst jagodičja, od borovnic, malin, aronije, ribeza do kosmulj in več sort aktinidije. Mrežniki skupaj pokrivajo približno pol hektarja zemljišč.

Na ogled bodo še novejše sorte koščičarjev, češenj, marelic in breskev, predstavljajo še rezultate poskusov, novejšo kmetijsko tehniko za obdelavo trajnih nasadov in sodobne stroje za pridelavo vrtnin.

MM


Najbolj brano