Daljnovod je še na udaru

Orkanska burja, ki je pred tednom dni podrla stebra daljnovoda Gorica - Ajdovščina, je znova pokazala ranljivost sistema. Daljnovod je sicer začasno popravljen. Tveganje za izpad elektrike pa bo spet večje, ko ga bodo zaradi sanacije morali za nekaj dni izključili.

Tveganje je večje, ker se severna Primorska napaja samo po enem vodu.   Foto: Leo Caharija
Tveganje je večje, ker se severna Primorska napaja samo po enem vodu.  Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > Orkanska burja na severu Primorske, ki je pihala s hitrostjo 150 kilometrov na uro, je pred tednom dni podrla dva stebra daljnovoda DV 110 kV Gorica - Ajdovščina. Ker je daljnovod izpadel iz obratovanja in je regijo napajala le ena 110 kV daljnovodna povezava preko razdelilno transformatorskih postaj (RTP), se je zelo povečala možnost izpadov elektrike. Če bi izpadla katerikoli RTP, bi ostali brez elektrike praktično vsi odjemalci na severnem Primorskem, verigi Soških elektrarn pa bi bilo onemogočena proizvodnja električne energije, pojasnjujejo v Eles.

Njihove ekipe so že minulo nedeljo poškodovana stojna mesta nadomestile z začasnima “havarijskima” stebroma in okvaro začasno sanirale, da so lahko znova vklopili okvarjen daljnovod.

Tveganje za izpade elektrike pa se bo povečalo med sanacijo daljnovoda, ki ga bodo morali v tem času za več dni izklopiti. Postopki za sanacijo so se že začeli, so nam potrdili v Elesu: “V tem trenutku se izdeluje projektna dokumentacija, analize in pregledi materialov ter izračuni parametrov bodočih stebrov.” Kdaj se bo sanacija začela, še ni določeno, računajo pa, da bi jo končali do sredine maja. Ocenjujejo, da jih bo stala približno 200.000 evrov.

Kot so že večkrat poudarili v Eles, bo tveganje za prekinitev napajanja severne Primorske bistveno manjše, “ko bo dokončana prenova daljnovoda v Renčah. S tem bo zaključena tudi 110 kV povezava med Sežano in Vrtojbo.”

MM


Najbolj brano