Da žoga ne bo nevarno uhajala na cesto

V Tolminu razmišljajo, kako bi kar se da lepo in funkcionalno uredili park na križišču obnovljene Kosovelove ulice in Žagarjeve ter zelenico ob Gregorčičevi ulici. Idej je kar nekaj, za začetek bodo obe zeleni površini vsaj delno uredili.

Zelenico z igriščem “na črno” bodo zavarovali z visoko zelenico ob Gregorčičevi ulici. Foto: Neva Blazetič
Zelenico z igriščem “na črno” bodo zavarovali z visoko zelenico ob Gregorčičevi ulici. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Ne le veliki parki, tudi majhni, tako imenovani žepni parki s svojo urejenostjo ustvarjajo podobo mesta. Zato v krajevni skupnosti razmišljamo, kako bi jih polepšali in zanju našli zanimive vsebine,” pojasnjuje član sveta KS in donedavni predsednik Andrej Vidmar. V ta namen so pred dnevi organizirali javno razpravo.

Živa meja bo varovala pred cesto

Na zelenici med bloki in Gregorčičevo ulico je nastalo neurejeno igrišče. Tam se zadržujejo predvsem mlajši otroci, ki brcajo žogo. “Tu je treba najprej otroke obvarovati pred nevarnostjo na cesti. Dogovorili smo se, da bomo območje od ceste ločili z zasaditvijo visoke žive meje. Na levi strani ceste pa bomo zasadili dve ali tri drevesa,” pojasnjuje predsednica KS Tolmin Nataša Kocič.

Naprej se bodo morali dogovoriti s stanovalci. “Gre za funkcionalno zemljišče pri blokih, ki je še v občinski lasti, vendar ga bodo predali stanovalcem. Skupaj bomo iskali najbolj ustrezne rešitve,” razmišlja Vidmar. Kocičeva dodaja: “Treba bo raziskati, kakšne so potrebe po dodatnih parkiriščih. Opravili bomo popis stanovalcev in parkirišč. Na vsako stanovanje mora priti eno parkirišče.”

Kosovelova ulica z urejenim parkom

Obnovljeno Kosovelovo ulico bi nadgradili še z urejenim parkom na križišču z Žagarjevo. “Za ta park ne prej ne zdaj nimamo originalnih zamisli. Za igrišče ni primeren zaradi bližine stanovalcev in zato, ker je tisi v Prekomorskih brigad blizu. Razmišljali smo, da bi vanj namestili kakšno fitnes napravo, vendar ni interesa. V tujini imajo zelo originalne tovrstne naprave, do nas še niso prišle,” ugotavlja Vidmar. Opozarja, da ekološki otok grdo zastira pogled na park in da bi ga bilo treba premakniti. “Tudi ob Gregorčičevi ulici je preveč izpostavljen. Upamo, da bo imela Komunala v prihodnje več občutka pri nameščanju zabojnikov.” Na nedavni javni razpravi so sklenili, naj bi park pri Kosovelovi uredili kot počivališče s klopmi in dodatno ozelenitvijo.

Ker po ureditvi Kosovelove ulice ostaja približno 30.000 evrov, bodo s tem denarjem urejali ceste med bloki, ki se navezujejo na Bazoviško ulico in ulico Simona Kosa. Gre za območje, ki ga je občina nedolgo tega kot funkcionalno zemljišče predala tamkajšnjim blokom.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano