Da podjetni ne bi več bežali v tujino

Da je treba graditi na mladih, inovativnih start-up podjetjih, je jasno. Tudi to, da se je veliko mladih podjetnih talentov v minulih letih preselilo v tujino, ni nobena novica. Za zajezitev tega odliva je zdaj na voljo 2,4 milijonov evrov, namenjenih financiranju start-upov.

Več informacij o pogojih financiranja bo mogoče septembra dobiti tudi v  Primorskem tehnološkem parku, kjer so podobni dogodki običajno dobro obiskani Foto: Nace Novak
Več informacij o pogojih financiranja bo mogoče septembra dobiti tudi v Primorskem tehnološkem parku, kjer so podobni dogodki običajno dobro obiskani Foto: Nace Novak

LJUBLJANA, NOVA GORICA > Slovenski podjetniški sklad (SPS) je v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Iniciativo Start:up Slovenija pred kratkim objavil nov razpis SK200, ki inovativnim podjetjem omogoča pridobitev 200.000 evrov semenskega kapitala v obliki javne lastniške investicije.

Razpis je vsebinsko nadgrajen z novim podjetniškim pospeševalnikom Go:Global Slovenia, ki zagotavlja pomoč pri oddaji vloge in pridobivanju naložbe, pa tudi najsodobnejša znanja, infrastrukturo, izkušene mentorje oziroma vse potrebno za hitro globalno rast.

Bogatejši start-up ekosistem

SPS je že koncem letošnjega junija objavil podoben razpis SK50, ki podjetnim start-upom omogoča pridobitev 50.000 evrov konvertibilnega posojila z možnostjo pretvorbe v lastniški delež SPS. Podobno kot SK200 je bil tudi ta razpis nadgrajen s pospeševalnikom, imenovanim Start:up Geek House.

“Gre za prelomno obogatitev našega start-up ekosistema, ki je v zadnjih letih priča vse pogostejšim odhodom podjetnih talentov v sodobna podjetniška vozlišča in start-up pospeševalnike v ZDA, Angliji, Italiji, Bolgariji in drugod po svetu,” je povedala Stanislava Vabšek iz Iniciative Start:up Slovenija.

Z obema razpisoma je SPS za letošnje leto zagotovil 2,4 milijonov evrov, kar zadošča za financiranje do 20 inovativnih podjetij v okviru razpisa SK50 in največ sedem v okviru razpisa SK 200.

Zanimivi tudi za tuja podjetja

“Z obema projektoma, ki se letos izvajata pilotno, se želi Slovenija dolgoročno umestiti ob bok sodobnim mednarodnim podjetniškim vozliščem in zagotoviti okolje in pogoje, ki bodo vabljivi tudi za inovativna start-up podjetja iz tujine,” sporočajo iz Slovenskega podjetniškega sklada.

Predstavitvene delavnice obeh razpisov in pospeševalnikov bo Iniciativa Start:up Slovenija med 2. in 5. septembrom v okviru vseslovenskega “roadshowa” organizirala v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novi Gorici. Prva bo na sporedu prav v Primorskem tehnološkem parku.

Ta je že od februarja 2013 strateški partner Iniciative Start:up Slovenija. Na območju Slovenije se na letni ravni sicer ustanovi med sto in 130 start-up podjetij, največ na območju Ljubljane in bližnje okolice, na Goriškem pa v povprečju od osem do dvanajst.

NACE NOVAK


Najbolj brano