Čistilna naprava v Vipavi že skoraj zgrajena

Kljub zapletom pri financiranju čistilne naprave, ki jo v Vipavi gradijo v sklopu projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Vipave, se gradnja počasi bliža koncu. Vipavski župan Ivan Princes pričakuje, da jo bodo lahko že avgusta poskusno zagnali, zaključek celotnega projekta pa je predviden prihodnje leto.

Kljub zapletom pri financiranju čistilne naprave v Vipavi  se gradnja počasi bliža koncu Foto: Alenka Tratnik
Kljub zapletom pri financiranju čistilne naprave v Vipavi se gradnja počasi bliža koncu Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Ivan Princes je na današnji novinarski konferenci povedal, da so doslej plačali že preko 2,2 milijona evrov. Pohvalil je izvajalce del, da so se kljub težavam zaradi zagotavljanja evropskega denarja v začetku leta odločili, da bodo delali naprej in gradbišča čistilne naprave niso zaprli za nekaj mesecev.

Tako je danes gradnja novih objektov centralne komunalne čistilne naprave v vipavski občini že skoraj končana, na objektih poteka strojno opremljanje. Po županovih besedah bodo do konca avgusta uredili zunanjo okolico čistilne naprave in jo nato po tehničnem prevzemu poskusno pognali.

V Vipavi so tudi doslej že imeli čistilno napravo na biološki osnovi, vendar je zaradi slabega vzdrževanja tudi slabo prečiščevala odplake.

Dosedanja naprava bo ostala za čiščenje industrijskih voda iz Agroinda in mlekarne, nova čistilna naprava pa bo komunalna in bo čistila komunalne odpadne vode iz več krajevnih skupnosti v občini. Predvideno je, da bo zadostovala za čiščenje odplak za 6500 prebivalcev.

Nova čistilna naprava bo pomembna pridobitev za Vipavo, saj bodo odpadne vode skoraj v celoti prečiščene, kar naj bi ponovno vrnilo življenje v reko Vipavo.

V okviru projekta gradijo v vipavski občini tudi kanalizacijsko omrežje. Doslej je bil že dograjen povezovalni kanal do Podnanosa v dolžini 3200 metrov, skupno z ostalimi kanalizacijskimi vodi je dograjenih 7000 metrov kanalizacije. Urejena je ločena komunalna in meteorna kanalizacija, ob gradnji pa so posodobili tudi vodovod.

Celotna naložba je vredna dobrih šest milijonov evrov, za katero bo vipavska občina iz evropskega kohezijskega sklada prejela 3,2 milijona evrov. Nekaj denarja bo v Vipavo priteklo tudi iz državnega proračuna.

Projekt bodo v celoti sklenili sredi prihodnjega leta.

STA


Najbolj brano