Čipkarska šola tradicijo pelje v sodobnost

Dosedanjim 31 dobitnikom najvišjih priznanj za spodbujanje rokodelstva Zlata vitica so se na slovenjegraškem sejmu domače obrti pridružili štirje novi. Med njimi je kot prvi javni zavod Čipkarska šola Idrija, ki že 139 let mlade uči klekljanja in skrbi za razvoj čipk.

Čipkarska šola ima ob množici dejavnosti tudi stalno razstavo najlepših čipk svojih učenk. Foto: Saša Dragoš
Čipkarska šola ima ob množici dejavnosti tudi stalno razstavo najlepših čipk svojih učenk. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Obrtno podjetniška zbornica Zlato vitico, priznanje za ohranjanje in spodbujanje razvoja domačih in umetnostnih obrti, podeljuje vsake dve leti. Letos jo je kot prvi javni zavod dobila Čipkarska šola Idrija, ki deluje pod okriljem Gimnazije Jurija Vege.

Najstarejši so, a obenem sodobni

Prvo tovrstno priznanje je v Idriji pred tremi leti dobil Studio Koder, prav tako za ohranjanje tradicije in razvoj čipkarstva. Tokrat je to med razstavljavci na tradicionalni razstavi domačih in umetnostnih obrti, ki bo v Slovenj Gradcu odprta do 11. oktobra. V bodoče se jim bo pridružila Čipkarska šola, saj na razstavi posebno mesto namenjajo prav nosilcem Zlate vitice.

“Čipkarska šola v Idriji je naša najstarejša rokodelska šola. Od druge polovice 19. stoletja izvaja pomembno izobraževalno delo in sooblikuje sodoben razvoj na področju ustvarjanja klekljanih čipk,” je priznanje obrazložil etnolog dr. Janez Bogataj.

Vodilni steber razvoja čipk

Šolo je že leta 1876 oblikovalo trgovsko ministrstvo na Dunaju in vanjo kot prvo učiteljico namestilo Idrijčanko Ivanko Ferjančič. V tistem času so namreč idrijski trgovci uspeli s čipkami prodreti na evropski trg, vse večje povpraševanje pa je zahtevalo vešče roke.

Odtlej so v šoli za ustvarjanje čipk usposobili na tisoče mladih. Letos sedem učiteljic v desetih oddelkih v matični in v občinah Cerkno in Ajdovščina poučuje 433 mladih.

Šola ima zadnja leta tudi oddelek za odrasle. Za učenje klekljanja pa usposablja še učitelje, saj je čipkarstvo eden od priljubljenih izbirnih predmetov v osnovnih šolah. V šoli so v zadnjih letih zato napisali in izdali kar nekaj učbenikov klekljanja.

S sodelovanjem z domačo naravoslovno fakulteto in modnimi oblikovalci in v množici evropskih projektov je šola tudi vodilni idrijski steber razvoja čipk. Učenci pa kakovost potrjujejo s priznanji na domačih in evropskih nagradnih razpisih.

Ob Čipkarski šoli sta se 131 dosedanjim dobitnikom vitice pridružili kovaštvi UKO iz Krope in Zupančič iz Slovenj Gradca in Delavnica drobnih lesenih predmetov Kovač iz Tržiča.

Izzivov jim ne manjka

“Priznanje pomeni, da vztrajamo na pravi tradicionalni in razvojni poti. Skozi zgodovino smo opravili s številnimi izzivi in teh nam tudi danes ne manjka,” so priznanja veseli tudi v šoli. Eden večjih je vsekakor svetovni čipkarski kongres, ki ga bo prihodnje leto v pričakovanju več tisoč udeležencev gostila Ljubljana z Idrijo in na katerem bo šola igrala pomembno vlogo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano