Čipka med brezčasne klekljane mojstrovine

Po junijskem festivalu ponudbo obiskovalcem Idrije dopolnjuje še šest razstav čipk. V petek pa bodo razstavo Idrijska čipka - brezčasna klekljana mojstrovina odprli v izolskem muzeju Parenzana.

Iz čipk nastajajo različne mojstrovine Foto: Saša Dragoš
Iz čipk nastajajo različne mojstrovine Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, IZOLA > Kislo poletje gre na roko muzejem. V idrijskih se lahko pohvalijo z do četrtino višjo obiskanostjo kot lani. Njihovo ponudbo dopolnjuje še šest razstav čipk, ki po junijski festivalski gneči do konca avgusta omogočajo sproščen ogled.

Vodja turističnega rudnika Antonijev rov Martina Peljhan obljublja celo, da bo zaradi ugodnega odziva obiskovalcev klekljano “pajčevino”, instalacijo študentk Fakultete za dizajn v sodelovanju s čipkarsko šolo, mogoče občudovati še v septembru. Obiskovalce rudnika preseneča na dnu rova, kjer se, kot je ocenil geolog dr. Jože Čar, odlično vključuje vanj.

V gradu sta ob stalni razstavi Z nitjo pisana zgodovina na ogled še dve. Osrednja, Stari kovček razkriva, izhaja iz zgodbe o kovčku in njegovem lastniku, idrijskem dečku Albinu Mažgonu, ki je za preživetje družine med vojnama risal papirce, vzorce za klekljanje. Papirci, naključno najdeni v kovčku, so odprli številna vprašanja o pomenu njihovega risanja in razvoju čipke v prejšnjem stoletju. Sodelavci muzeja, v sodelovanju s katerimi so klekljarice Črnega Vrha in Godoviča čipkam vdahnile življenje, odgovore ponujajo na razstavi v svoji veliki galeriji. Ob sobotah in nedeljah (med 11. in 15. uro) organizirajo igralnice in ustvarjalnice za otroke, da si starši lahko privoščijo dovolj časa za ogled razstav.

V mali galeriji se Metka Prezelj predstavlja z uporabnimi čipkami in ročnimi izdelki iz nevsakdanjih materialov. Prezljeva je med redkimi ustvarjalkami, ki vse delo od ideje, prek risanja papircev do klekljanja in všitja čipk, opravi sama.

Mestna kavarna je obdana s čipkami profesoric Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil NTF v Ljubljani - mag. Marjete Godler in dr. Marice Starešinič. Razstavo Vesolje - veselje v nas sestavljajo moderne, unikatne čipke, ki spominjajo na ogenj, pajkovo mrežo, planete ali celične strukture kot mikro kozmos. Rastlinjak, ki je delo njunih študentk, je na ogled pred čipkarsko šolo. V šoli pa je vedno simpatična razstava njenih učenk Poglej, kaj znam.

Šola in muzej, ki sta v sodelovanju z ministrstvom za kulturo pripravila vsepovsod, lani med drugim tudi v Rimu, odmevno razstavo Čipka, brezčasna klekljana umetnina, bosta to v petek odprla v izolskem muzeju Parenzana. Večplastni predstavitvi čipk, čipkaric in rudarjev se bodo avgusta v sodelovanju z društvom Histrion pridružili tudi domačini z razstavo o izolskih čipkah.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano