Čim prej bi obnovili Staro Goro

V šempetrski bolnišnici še čakajo na odločitev državnih revizorjev glede pritožbe neizbranega ponudnika za projektiranje novega objekta oddelka za rehabilitacijo otrok in odraslih Stara Gora. Pri tem držijo pesti, da se ne bi preveč zavleklo ali celo zalomilo. Slabo voljo pa je včeraj pregnala dobra novica: Fundacija Vrabček upanja je za opremo oddelka zbrala 130.000 evrov.

V bolnišnici upajo, da se projekt obnove oddelka v Stari Gori 
ne bo preveč zavlekel in bodo dotrajane paviljone čim prej 
nadomestili z novim(i). Foto: Leo Caharija
V bolnišnici upajo, da se projekt obnove oddelka v Stari Gori ne bo preveč zavlekel in bodo dotrajane paviljone čim prej nadomestili z novim(i). Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, STARA GORA > Soglasje ministrstva za zdravje za obnovo paviljonov v Stari Gori je spomladi prineslo olajšanje. Trije od štirih paviljonov so namreč že tako dotrajani, da je inšpekcija naložila, da je treba ukrepati in urediti higienske razmere.

V bolnišnici so pred kratkim objavili razpis za izbiro projektanta, ki bo pripravil vso potrebno dokumentacijo. Kot je povedala direktorica bolnišnice Nataša Fikfak, so pričakovali, da bo postopek tekel hitro in bodo hitro dobili gradbeno dovoljenje ter se lotili gradnje. A neizbrani ponudnik, podjetje IBT, je na Državni revizijski komisiji vložilo zahtevo za revizijo postopka. Fikfakova je zaskrbljena, da bi se zadeve preveč zavlekle. “To lahko pomeni terminsko in morebiti tudi izgubo zagotovljenih sredstev s strani Ministrstva za zdravje. Na svetu zavoda smo zato dali pobudo, da vodstvo bolnišnice, lokalne skupnosti in ministrstvo zaprosimo za pospešitev postopkov revizijske komisije,” je dejala.

Da je vložen zahtevek za revizijo, ki je sicer za naročnika neprijeten, a legitimen del postopka, še ne pomeni ničesar tragičnega. Ker pa so se o oddelku že večkrat vnemale polemike, je znova slišati ugibanja, ali bi utegnila daljša zakasnitev v postopku biti izgovor za tiste, ki naj bi že dalj časa iz ozadja skušali doseči, da bi se selil iz Stare Gore. Nataša Fikfak potrjuje, da ve za govorice, a poudarja: “Stojimo za tem, da gre projekt naprej v Stari Gori.”

Prenova je nujno potrebna

Gradnja objekta ali objektov, ki bo(do) nadomestil(i) dotrajane paviljone, bo stala predvidoma štiri milijone evrov, od tega jih je država v proračunu predvidela 2,5 milijona, ostalo naj bi zagotovili v bolnišnici. Odgovor, kdaj se bo gradnja začela, je še v zraku, a nekaj je jasno: oddelek s 55 posteljami, od tega 30 za rehabilitacijo otrok in 25 za odrasle, je treba čim prej posodobiti. “Potrebe so ogromne, upamo, da nam bodo novi, boljši pogoji zagotovili boljše možnosti za delo s pacienti,” potrjuje njegov vodja Jurij Karapandža.

Kako bo teklo delo med gradnjo še ni natančno določeno, saj je veliko odvisno od tega, ali bodo paviljone nadomestili z enim ali več objekti. “Morali se bomo zelo potruditi, da delo ne bo trpelo. Upamo, da bo vse teklo tako hitro kot pri urgentnem centru. Nekaj dejavnosti bomo ohranili v paviljonu 4, malo se bomo stisnili, nekaj pacientov pa bomo med gradnjo premestili v bolnišnico,” pravi Karapandža in dodaja, da bodo potrebovali še denar za posodobitev opreme: “V tem trenutku je vsak denar dobrodošel.”

Fundacija je začela novo akcijo, ki bo potekala ves december. Za vsako sms sporočilo na številko 1919 s ključno besedo VRABCEK bo pošiljatelj prispeval en evro za nakup invalidskih vozičkov za oddelek v Stari Gori.

Brez donacij bi bilo težko

Prav zato je bil včeraj posebno vesel dan. Fundacija Vrabček upanja, ki že pet let organizira dobrodelne akcije, je za pomoč oddelku v Stari Gori doslej že namenila skoraj 57.000 evrov za nakup opreme za oddelek in za usposabljanja strokovnega kadra. Včeraj pa je predsednica upravnega odbora fundacije Darja Povšič Peršolja z direktorico bolnišnice Natašo Fikfak podpisala še dogovor, po katerem fundacija za opremo v prenovljenem rehabilitacijskem centru prispeva še 130.000 evrov.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano