Cilj: konec kurjenju odpadkov

V srednji Soški dolini se je le oblikovala civilna pobuda, ki se namerava spoprijeti s tem, kaj počne tamkajšnja sežigalnica, kot ji rečejo mnogi, cementarna Salonit. Cilj je preprost: v soseščini nočejo več velike peči, v kateri med drugim izgorevajo različne smeti.

V novonastali civilni pobudi v svoji soseščini nočejo več 
nobenega takšnega prizora. Foto: Leo Caharija
V novonastali civilni pobudi v svoji soseščini nočejo več nobenega takšnega prizora. Foto: Leo Caharija

ANHOVO > “Že vse od leta 2001, ko je lokalna skupnost na referendumu z veliko večino izrazila nestrinjanje s sežiganjem odpadkov v Salonitu, se skupine ljudi skušajo boriti s tovarno. A ni šlo.” Tako je Mitja Bernik pojasnil, da nasprotovanje rabi različnih vrst smeti kot goriva za peč anhovske cementarne ni nič novega. Razlika je v tem, da so se zdaj, v začetku aprila, ljudje organizirali in združili v civilno pobudo, Bernika pa so imenovali za njenega predstavnika. “Glavni odbor sestavlja 25 članov, podpornikov pa je 300,” pravi.

Kot je včeraj med drugim zapisal v javno pismo oziroma reagiranje na nekatere opise razmer v Anhovem in okolici v javnosti, tam živeči nikakor ne odobravajo omenjenega ravnanja cementarne. Toda občina je pozabila na nekdanje obljube, da bo preprečila nadaljnje sežiganje odpadkov, piše v pismu, in lani je sodu izbilo dno to, “da je župan Andrej Maffi brez posveta z občinskimi svetniki ali lokalnim prebivalstvom podpisal še dve novi soglasji.” Prikimali so izdaji dveh gradbenih dovoljenj za nove objekte in naprave v Salonitu, ki so povezani prav z rabo odpadkov kot goriva za proizvodnjo cementa.

Ljudje v okolici tovarne pa so po besedah Bernika izigrani, premalo so ozaveščeni, ne vedo, kaj se dejansko tam dogaja, kakšen cement delajo, kaj se iz dimnikov Salonita vali v ozračje, kakšni so vplivi izpustov. Ker med drugim teh ne omejujejo predpisi za sežigalnice, ampak tisti, znatno milejši, ki veljalo za cementarne. Tovarno se v javnosti tudi lažno daje za zgled sodelovanja z okolico, dodaja sogovornik, čeprav slednjega pravzaprav ni.

Našteto in še veliko drugega je na koncu privedlo do oblikovanja civilne pobude. Namen je zagotoviti varno in čisto bivalno okolje ljudem, ki že stanujejo v bližini cementarned ter prihodnjim rodovom, je povedal uradni predstavnik pobude. Čeprav bo pot do cilja, ki so si ga zastavili, vse prej ko s cvetjem posuta, je želeni rezultat pravzaprav preprost: krajani zahtevajo, da v tovarni nehajo kuriti vse smeti, z najdlje časa rabljenimi odsluženimi pnevmatikami vred. Pobudo pa bodo med drugim preoblikovali v društvo in jo s tem formalizirali. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano