Charlie Chaplin nagovarja mlade

Zveza kulturnih društev Ajdovščina je v sodelovanju z osnovnimi šolami v občini v drugo pripravila Teden filma za filmsko vzgojo mladih. Osnovnošolci si lahko ogledajo film Charlieja Chaplina Cirkus, v petek zvečer pa bo v Dvorani prve slovenske vlade projekcija filma Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev.

V OŠ Dobravlje so ob Tednu filma podrobneje spoznali tudi 
delo Charlieja Chaplina.  Foto: Alenka Tratnik
V OŠ Dobravlje so ob Tednu filma podrobneje spoznali tudi delo Charlieja Chaplina.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Teden filma je prvi korak v dolgoročno zastavljenem projektu filmske vzgoje, ki so si ga zastavili v občinski zvezi kulturnih društev, podprla pa ga je tudi občina. Povodov je bilo več, pravi predsednik ZKD Ajdovščina Artur Lipovž.

Vzgajajo gledalce in ustvarjalce

“Predvsem smo želeli filmsko umetnost približati mladim in jih pod strokovnim vodstvom mentorjev usposobiti, da bodo znali prepoznati kakovostne filme. Upamo, da bomo z delom na šolah v okviru Tedna filma spodbudili tudi nastanek filmskih krožkov in delavnic. Naša želja je, da vzgojimo dobre filmske gledalce in morebiti tudi filmske ustvarjalce.”

V drugem Tednu filma sodelujejo poleg vseh osnovnih šol iz ajdovske občine tudi vipavska osnovna šola ter skupini otrok iz vrtca in učencev iz Ciriusa, skupaj približno 2000 mladih. Mentorji so tokrat iz ponudbe Slovenske kinoteke izbrali nemi film Charlieja Chaplina Cirkus. “Učencem smo želeli približati nemi film in njegova izrazna sredstva. Charlie Chaplin z likom Potepuha nagovarja staro in mlado. Učenci so ugotovili, da ne gre le za komedijo, ob kateri bi se zgolj smejali. In prav to je cilj naše filmske vzgoje. Ponuditi učencem kakovostne filme, z njimi spregovoriti o najrazličnejših temah in jim približati film kot umetniško delo,” v imenu koordinatorjev strokovnega dela pojasnjuje ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin.

Poglobljen odnos do videnega

V šolah ob tem pripravljajo različne dejavnosti. V Dobravljah so imeli radijsko oddajo o življenju in delu Charlieja Chaplina, v šolski avli pa je razstava o njegovem delu. “Po projekciji se pogovarjamo o filmu, pomenu glasbe, igre in montaže v nemih filmih. Pogovarjamo se o odnosih med glavnimi liki v filmu, o Chaplinovem odnosu do avtoritet, ljubezni. Učenci pripovedujejo o doživljanju filma in pišejo kratke refleksije. V nekaterih razredih so učenci odigrali kratke prizore. Ustvarjajo tudi najmlajši. Gre za poglobljeno doživetje in vzpostavljanje odnosa do videnega,” dodaja Mirjam Kalin.

ZKD Ajdovščina v sodelovanju s Slovensko kinoteko ponuja tudi brezplačno projekcijo komedije Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev. Film iz leta 1916 je dolgo veljal za izgubljenega. Zgodovinar in kustos Goriškega muzeja Drago Sedmak iz Ajdovščine je kopijo filma odkril v zapuščini ajdovskega zbiratelja in upravnika tukajšnjega kina Stipeta Štekarja. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano