Cestarji: “Tu postaje ne bo!”

“Krajani Ceste nočemo in ne potrebujemo tega stolpa sredi vasi. Zato ne bomo dovolili, da nam ministrstvo in Slovenske železnice pred vhodnimi vrati zgradita bazno postajo,” so odločeni na Cesti. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor namerava zgraditi bazno postajo za potrebe novega digitalnega GSM-R sistema. V civilni iniciativi zbirajo podpise proti gradnji.

Ministrstvo namerava zgraditi bazno postajo na zelenici v neposredni bližini   hiš, civilna iniciativa, na čelu s predsednikom Petrom Lemutom, pa je odločno proti Foto: Alenka Tratnik
Ministrstvo namerava zgraditi bazno postajo na zelenici v neposredni bližini hiš, civilna iniciativa, na čelu s predsednikom Petrom Lemutom, pa je odločno proti Foto: Alenka Tratnik

CESTA > Krajani Ceste pri Ajdovščini so na nogah. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor namerava v okviru posodobitev železniške infrastrukture na zelenici ob železniški postaji zgraditi bazno postajo z antenskim stolpom in ostalo infrastrukturo za potrebe novega Globalnega mobilnega radijskega komunikacijskega sistema (GSM-R sistema) za železnice. Bazna postaja bi stala na zemljišču države, s katerim upravljajo Slovenske železnice, med hišami. Količki že označujejo 20 kvadratnih metrov velik kos zelenice, izvajalca naj bi že uvedli v delo, a domačini so odločeni: postaje ne bo.

Antene nočejo in je ne potrebujejo

“Nezaslišano je, da nam hočejo postaviti anteno dobesedno pred vhodna vrata, ko vsi dobro poznamo škodljive posledice elektromagnetnega sevanja. Mi antene ne želimo in je ne potrebujemo. V kraju imamo dober signal, na voljo so različni operaterji. Infrastruktura je urejena, v vasi imamo omrežje z optično napeljavo. To lahko izkoristijo tudi Slovenske železnice. Nobene potrebe ni za postavitev bazne postaje. Naravnost smešno pa je, da želijo ob strašnem varčevanju graditi bazno postajo ob progi, ki je že vrsto let označena za nerentabilno. Potniški vlak tu vozi le med šolskim letom, od ponedeljka do petka, dvakrat na dan. Tovorni pa enkrat do dvakrat na mesec,” je ogorčen Peter Lemut.

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo in prostor bo bazna postaja na Cesti obsegala 30-metrski antenski stolp, predvidoma z dvema usmerjenima oddajno/sprejemnima GSM-R antenama, zabojnik z vgrajeno GSM-R in ostalo pripadajočo opremo ter 8x4,2 metra veliko ograjo.

Po sestanku z vodstvom krajevne skupnosti (KS) so oblikovali civilno iniciativo (CI) proti gradnji kakršnihkoli oddajnikov ali stolpov v naseljih. CI se je že povezala z iniciativami iz drugih krajev, kjer se soočajo s podobnimi projekti. Na zboru krajanov je več kot tri četrtine polnoletnih Cestarjev podpisalo peticijo proti gradnji postaje. Kot pravi Lemut, ki vodi iniciativo, jim podporo izražajo ostali sovaščani in ljudje iz sosednjih vasi.

Prijava gradbenemu inšpektorju

Skupina krajanov je s predstavniki sveta KS, na čelu s predsednikom Erikom Štrukljem, gradbenemu inšpektorju podala prijavo zoper Direkcijo za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo. Poudarili so, da KS gradnji nasprotuje in zanjo ni dala soglasja. Dala ga ni niti Občina Ajdovščina. Župan Marjan Poljšak je po sestanku s Cestarji pozval direktorat za infrastrukturo, naj ustavi aktivnosti in pred gradnjo krajanom pojasni načrtovane posege. Domačini namreč še vedno ne vedo niti, kako visok naj bi bil stolp. Vse, kar imajo, je dopis občine iz leta 2010, v katerem jih ta seznanja z namero ministrstva in jih prosi za mnenje. A opisi so bili skopi, zato svet KS o nameri ni odločal in je prosil za podrobnejše podatke, ki pa jih še ni dobil.

“Za namen gradnje bazne postaje je bila v letu 2010 pridobljena lokacijska informacija, kasneje še naravovarstveno soglasje in dopis ARSO v zvezi z okoljevarstvenim soglasjem. Za tovrsten projekt okoljevarstveno soglasje ni potrebno,” pojasnjujejo na ministrstvu. Po pozivu občine in civilne iniciative pa napovedujejo sestanek s krajani in občino.

“Po nekaterih ocenah naj bi bil stolp visok od 20 do 35 metrov. Nas ne zanimajo ponudbe v smislu meter gor ali dol, meter sem ali tja. V vasi antene ne želimo imeti. stoodstotna moč sevanja pokriva območje v polmeru 200 metrov od oddajnika in šele nato začne postopoma padati,” navaja Lemut. V CI so prepričani, da je nova zakonodaja, ki take objekte uvršča med enostavne in zanje investitor ne potrebuje soglasja, v nasprotju z direktivami EU. Zato se bo njihov protest slišal tudi po hodnikih evropskega parlamenta.

Zgraditi nameravajo 250 baznih postaj

Na ministrstvu so za Primorske novice odgovorili, da je bazna postaja na Cesti načrtovana v sklopu projekta Uvedba digitalnega radijskega sistema (GSM-R) na železniškem omrežju. Z vzpostavitvijo tega sistema naj bi med drugim zagotovili “interoperabilnost” in pogoje za nadgradnjo slovenskega železniškega omrežja z novimi sistemi.

Dodajo še, da se bo z uvedbo sistema bistveno povečala prometna varnost in infrastrukturna zmogljivost železniškega omrežja. V okviru projekta nameravajo po Sloveniji zgraditi okrog 250 baznih oddajno-sprejemnih postaj z antenskimi stolpi ob postajah. Kot pravijo, so pri izbiri lokacij upoštevali poročila o vplivih na okolje in zakonske pogoje za izvajanje gradnje po postopku vzdrževalnih del v javno korist.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano