Cerkno skoraj v polnem pogonu

Ohladitev zadnjih dni in deset- do dvajsetcentimetrska pošiljka snega sta tudi na bližnjih smučiščih omogočili odpiranje novih prog. Cerkno bo konec tedna predvidoma delovalo z vsemi zmogljivostmi.

Tudi smučišče Ski Bor v teh dneh nudi primerno smučarsko 
veselje. Foto: Saša Dragoš
Tudi smučišče Ski Bor v teh dneh nudi primerno smučarsko veselje. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Na Primorskem so se mraza in snega najbolj razveselili na smučišču Cerkno. Največje primorsko in eno največjih slovenskih zimsko športnih središč namreč živi predvsem od zimskega zaslužka, tega pa je decembra precej objedla odjuga. Kot je povedal vodja trženja Matjaž Kosmač,se obdobje zelo okrnjenega obratovanja na severnih (gorenjskih) progah Grič, Dolina in Brdo končuje: “Ohladitev in padavine so nam že omogočile ureditev proge v dolino tudi na primorsko stran - na Počivalo. Glede na ta čas ugodne razmere za zasneževanje načrtujemo, da bomo do četrtka odprli tudi zahtevni progi Lom in Davča, do konca tedna pa bo skoraj z vso ponudbo zaživel deskarski park.”

Te napovedi bodo razveselile tudi ljubitelje smučanja na Idrijskem, na bližnjem Tolminskem ter v Baški grapi, kjer sicer lahko računajo na ta čas dve delujoči vlečnici na Soriški planini, kjer na več beline čakajo še sedežnica in dve dolgi vlečnici. Do sobote bo urejen del prog v Tekaško smučarskem centru Vojsko, kjer so včeraj računali še na napovedano nočno naravno obogatitev 20-centimetrske snežne odeje.

V Zgornjem Posočju bodo ljubitelji vijuganja v času, ko obnova slovenskega Kanina še poteka, uživali na italijanski strani gore (Sella Nevea), kamor večdnevne goste vozi poseben avtobus. Tam so prav te dni poleg tekmovalne proge za smuk uspeli zasnežiti lepo turistično progo pod žičnico z 800 metri višinske razlike. Večdnevnim gostom Bovca je na voljo še organiziran prevoz v Trbiž, kjer se ta čas vrti 11 od 15 naprav, zasnežena pa je tudi proga na smučarsko tekaškem stadionu.

Potem ko so omagali še na Sviščakih, sta manj zahtevnim smučarjem iz slovenske Istre in Krasa v bližini ostala na voljo le mala centra Javornik in Ski Bor, kjer se te dni trudijo snežno pošiljko skupaj s prispevkom topov pripraviti za vijuganje konec tedna, a razpleta zaradi otoplitve v nižjih legah še ni mogoče zanesljivo napovedati. Preostaneta časovno in cenovno v primerjavi s centri v Furlaniji konkurenčna izleta k bližnjim gorenjskim sosedom. Na Krvavcu so imeli včeraj pol metra snega, obratovalo pa je osem žičnic. Sezono so začeli tudi na Starem vrhu nad Škofjo Loko, kjer je glavni magnet nočna smuka ob sodobni šestsedežnici z dvema progama in 500 metri višinske razlike.

Na Goriškem sta Lokve in Kal sicer pripravljena na zimsko veselje, a je bilo včeraj naravne beline dovolj le za otroško igro, narava pa po včerajšnjih napovedih verjetno ne bo sodelovala dovolj, da bi bilo konec tedna kaj bolje.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano