Cerkno še korak bliže 30-letnemu odlaganju odpadkov na CERO Ljubljana

Potem ko je 24 občin pred meseci podpisalo pogodbe za odlaganje komunalnih odpadkov na CERO Ljubljana, v teh dneh sprejemajo za to potrebne odloke. Cerkno je med tistimi 20 občinami, ki so jih sprejele v prvem branju. Medtem ko bo CERO na Barju razširjen predvidoma oktobra, naj bi prve odpadke novih občin sprejel januarja prihodnje leto.

Vesna Miklavčič: “Žal za oddane odpadke 
nimamo metrov, kot jih imamo, denimo, za 
porabljeno vodo. Solidarnost je zato tu nujna.” Foto: Saša Dragoš
Vesna Miklavčič: “Žal za oddane odpadke nimamo metrov, kot jih imamo, denimo, za porabljeno vodo. Solidarnost je zato tu nujna.” Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Okrog 20 od 24 sodelujočih občin je v prvem branju že potrdilo odlok o sodelovanju pri skupnem izvajanju obdelave in odlaganja ostankov odpadkov na CERO Ljubljana. Svet občine Cerkno je temu dodal še splošni odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v občini.

Za pristopnice bo cena odlaganja pet odstotkov višja

Po slednjem bo občina Cerkno 30-letno koncesijo za odlaganje obdelanih komunalnih odpadkov na pravkar nastajajočem odlagališču na Barju podelila ljubljanski družbi Snaga. Zbiranje odpadkov in ozaveščanje za njihovo ločevanje bo ostalo v pristojnosti Komunale Idrija.

Podobno bo ravnalo preostalih 23 občin (med primorskimi sodelujejo še občine Koper, Ankaran, Postojna, Pivka in Idrija). “Okrog 20 občin je odlok v prvem branju že potrdilo, dokončni sprejem in podpisovanje koncesij pričakujemo jeseni. Do konca oktobra bo CERO končan. Prve odpadke naj bi omenjene občine odložile s prihodnjim letom. Čeprav te občine prostorsko pokrivajo tretjino Slovenije, se količina mešanih odpadkov tako hitro znižuje, da bo na njem prostora tudi za preostale občine brez odlagališč. Kakšno delujoče odlagališče pa bo treba še zapreti,” je povedal svetovalec direktorja Snage Igor Petek.

Ker je del občin odloke vsebinsko dopolnjevalo, utegne uskladitev do sprejema enotnega besedila vzeti več časa, kot pričakuje Snaga.

Svetnike v Cerknem je najbolj zanimala cena bodočega ravnanja z odpadki. Petek jim je izračun obljubil oktobra. Ve pa se, da bodo občani pristopnic plačevali pet odstotkov višjo ceno kot Ljubljančani in občani šestih okoliških občin, ki so vlagali v CERO.

Direktorica Komunale Idrija Vesna Miklavčič podobno ni mogla povedati, kakšno ceno bo prinesel nov način obračunavanja cen (doslej na člana gospodinjstva, poslej na kilogram odpadkov). “Cene bomo predstavili z elaboratom, ki bo vseboval vse potrebne podatke. Občina Cerkno ima cene nespremenjene od leta 2008. Odtlej se je v tej službi vse spremenilo, zahteve so se zaostrile,” je dala vedeti, da nižjih cen ne gre pričakovati.

Moteča solidarnost pri plačevanju

Miklavčičeva in Petek pa sta zagotovila, da bodo padale sorazmerno s povečevanjem ločeno zbranih odpadkov. A tu so rezerve majhne, saj v Ljubljani ločeno zberejo približno 62, v Idriji in Cerknem pa 52 odstotkov odpadkov. “Čeprav računamo na stalne optimizacije, je Slovenija po pravkar objavljenih podatkih Eurostata na prvem mestu med državami EU po deležu ločeno zbranih odpadkov. V Ljubljani smo po spremenjenem načinu zbiranja in odlaganja pred tremi leti uspeli dvigniti delež ločeno zbranih odpadkov s 27 na 62 odstotkov. Praksa kaže, da je za vsak odstotek od tu naprej potrebnih več let,” je potrdil Petek.

Svetniki niso skrivali, da pričakujejo nižje cene glede na to, da občina sedaj svoje odpadke odlaga v oddaljenem Lenartu in boljšo organizacijo ekoloških otokov. Predvsem pa jih je zmotilo, da bodo kljub drugačnemu izračunu cen še vedno vsi plačevali enako ne glede na odloženo količino smeti. “Žal za oddane odpadke nimamo metrov, kot jih imamo, denimo, za porabljeno vodo. Solidarnost je zato tu nujna. Cena bo padla, ko bomo znižali sedanjih 19 kilogramov na občana oddanih mešanih odpadkov mesečno,” je ponovila Miklavčičeva.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano