Cerkno gre na polno

Smučarsko sezono danes začenjajo v SC Cerkno. Zaenkrat na progah Grič, Dolina in Počivalo, po novem letu pa bodo odprli še ostale. V Cerknem so glede sezone optimisti.

V centru Ski Bor kljub temu, da vlečnica še ne obratuje, mnogi že uživajo v snežnem veselju. 
 Foto: Saša Dragoš
V centru Ski Bor kljub temu, da vlečnica še ne obratuje, mnogi že uživajo v snežnem veselju.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > V Smučarskem centru (SC) Cerkno bi bili na sezono pripravljeni že sredi decembra, a jim je zagodlo vreme. Zdaj ovir ni več: ob koncu tedna je zapadlo skoraj 60 centimetrov snega, temperature pa so pravšnje za dodatno zasneževanje. “Zasneževali smo že in bomo še naprej,” je včeraj povedal Matjaž Kosmač, zadolžen za trženje v Hotelu Cerkno, ki upravlja s SC. Danes bodo vse smučarske vozovnice na voljo po polovični ceni, za Silvestrovo in novo leto pa bo popust 15-odstoten. Čeprav se sezona začenja z zamikom, so v Cerknem optimistični. “Vremenske napovedi so dobre, pričakujemo, da bo sezona uspešna,” potrjuje Kosmač. Hotel je v teh dneh skoraj poln, po novem letu pa bo popolnoma zaseden. V soboto in nedeljo bo namreč tam tekma mednarodna za svetovni pokal FIS Masters, januarja pričakujejo tudi veliko gostov s Hrvaške, saj se tam začenjajo zimske počitnice. Napovedujejo tudi bogatejši in zanimivejši program dogodkov na smučišču. Zadovoljni so tudi, da je končno obnovljena cesta čez Železnike, ki bo skrajšala in olajšala pot smučarjem iz središča države.

SC Javornik je smuko omogočil že s prvim snegom v nedeljo. Tekaško smučarski klub Idrija pa na svojem centru na Vojskem tekače pričakuje s petimi kilometri urejenih prog za drsalno tehniko in 2,5 kilometra proge za klasični tek. Na Javorniku je podnevi in zvečer smuka mogoča ob vlečnici. Daljšo progo ob prenovljeni sedežnici izpod Javornika pa bodo odprli predvidoma v petek. “Progo še zasnežujemo, saj nam je veter precej snega odpihnil,” so povedali upravljavci smučišča v Lomeh. Snežni topovi so včeraj brneli tudi v nekaj metrov niže ležečem centru SKI BOR v Črnem Vrhu. “Vlečnico bomo predvidoma pognali v sredo, januarja pa ji bomo dodali še manjšo otroško. Čeprav imamo zajetno snežno odejo, bi jo radi dopolnili s kompaktnim snegom in do srede dočakali tudi nujno dovoljenje pristojnega ministrstva. Vse imamo urejeno, čakamo le še na en podpis,” je povedal lastnik smučišča Pavel Čuk. To smučišče bo med tednom obratovalo le zvečer od 17. ure dalje, med vikendi pa tudi čez dan.

SD, MM


Najbolj brano