Cerkljansko rokodelstvo je dobilo svoj festival

Cerkno je v nedeljo oživelo s prvim rokodelskim festivalom. Organizatorjem, domačemu društvu Driklc, katerega člani s spretnostjo svojih rok ohranjajo tradicijo in se spopadajo s sodobnimi izzivi, se je pridružila pestra druščina slovenskih rokodelcev. Pred obiskovalci je nastajala zavidljiva paleta izdelkov - od nadvse uporabnih do umetnin.

Učitelj Cerkljanov, umetnik Marjan Vodnik (sedi), z lesom, ki 
ga nabere v po žledu poškodovanih gozdovih, pripoveduje 
zgodbe življenja. Foto: Saša Dragoš
Učitelj Cerkljanov, umetnik Marjan Vodnik (sedi), z lesom, ki ga nabere v po žledu poškodovanih gozdovih, pripoveduje zgodbe življenja. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Rokodelstvo, ki je stoletja hranilo in poganjalo Cerkljansko, je dobilo svoj festival. Ob boku domačih spretnežev vsemogočih del med rezbarstvom in slikarstvom so se predstavili še njihovi kolegi iz vse Slovenije, največ iz Primorske. Popestren z nastopi odličnih gledaliških in glasbenih skupin, je festival presegel pričakovanja obiskovalcev.

“Ker je v ustvarjalno pestri in bogati Sloveniji ob ribniškem to šele drugi tovrstni festival, smo na njem želeli predvsem predstaviti naše delo. Kolegi, ki podobno kot mi v Driklcu, ohranjajo tradicionalne spretnosti, so se radi odzvali na naše vabilo. Ker je odziv obiskovalcev, ki imajo kaj videti, v raznovrstnem kulturnem programu pa tudi slišati, dober, smo očitno ravnali prav,” je povedal predsednik društva Driklc Marko Obid.

Cerkljanski rokodelci so se pred šestimi leti povezali v društvo z željo ohranjanja tradicionalnih znanj, pridobivanja novih in izmenjave izkušenj s somišljeniki. Lani so odprli vse leto odprto prodajno galerijo in ji v nedeljo dodali še obetaven festival. Driklc je del konjske vprege, ki vabi k povezovanju. Zato danes društvo sestavlja članstvo iz matične in vseh okoliških občin.

V nedeljo so pletli koše, predpražnike in preproge, Rezljali so uporabne in okrasne predmete, izdelovali cvetje, nakit, pletli, kvačkali, klekljali, slikali ... Res je bilo kaj videti in se pri mojstrih tudi marsikaj naučiti.

Čeprav je še poletje, se je v svoji Laufar komandi predstavila značilna domača pustna družina, ki nosi pedantno izrezljane maske (larfe) iz lipovega lesa. Te jim izdelujejo in popravljajo domači rokodelci. “Znanje izdelave mask je že utonilo v pozabo. Zato so se domači rokodelci z mojstrom in umetnikom iz Domžal Marjanom Vodnikom pred leti ponovno priučili te spretnosti. To je za občino in naš pustni običaj, ki je del zaščitene slovenske dediščine, izjemnega pomena,” je bil zadovoljen župan Jurij Kavčič.

Vsestranski umetnik Vid Prezelj, ki najtesneje sodeluje z Laufarji, Marjan Rejc, ki v domačih Šebreljah sicer najraje izdeluje replike neandertalčeve piščali, in Cerkljanska Marija Križič so se na festivalu tudi predstavili. Ob njih pa med ostalimi mojstri tudi njihov učitelj Vodnik, arhitekt, ki s svojimi v les izrezljanimi zgodbami, z vso spoštljivostjo do lesa in narave, pripoveduje življenjske zgodbe. Ob letu vsekakor vredno ogleda. SD


Najbolj brano