Center se spet polni

Na Bevkov trg in okolico se počasi vrača življenje. Gradbinci končujejo delo, ki se je precej zavleklo, prenovljen center pa bodo s celodnevnim dogajanjem uradno odprli prihodnjo soboto. Nova Gorica bo končno dobilo vinoteko.

Lokali, ki so bili zaradi prenove ob znaten zaslužek,  se počasi spet polnijo Foto: Mitja Marussig
Lokali, ki so bili zaradi prenove ob znaten zaslužek, se počasi spet polnijo Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Po osmih mesecih prenove Bevkovega trga in njegove neposredne okolice se gradbinci postopoma umikajo meščanom in ostalim obiskovalcem. Gradnja, ki bi se sprva morala končati že junija, nato pa se je zaradi dežja vlekla in vlekla, gre h koncu. Tu in tam je še opaziti posamične ograje, saj gradbinci še delajo na območju Rusjanovega spomenika, urejajo fontano na Bevkovem trgu in nameščajo zadnje kose urbane opreme.

Prenovljeno središče bodo uradno odprli prihodnjo soboto. Ker se je že slab mesec mogoče sprehajati po trgu, se trgovine in lokali že od začetka avgusta spet polnijo. Kljub temu bodo nekateri gostinci in trgovci zaradi obnove ob kar precejšen del zaslužka. Nekatere lokale pa so, na primer, zaprli že na začetku obnove.

“Glede na to, da so imeli gostinci in trgovci izpad strank, smo jim omogočili brezplačno oglaševanje v brošuri s programom prireditev ob občinskem prazniku,” na mestni občini pojasnjujejo, kako se jim nameravajo “oddolžiti” zaradi nevšečnosti, ki jih je prinesla gradnja. Predvsem pa stavijo na to, da bo center mesta prihodnjo soboto ob uradnem odprtju nabito poln in bodo zato lahko tam delujoči pospravili zajetnejši kupček evrov več v blagajno kot običajno.

Dogajalo se bo namreč ves dan na več lokacijah, treh odrih. Lokale in trgovine so povabili tudi, naj obratovalni čas na ta dan podaljšajo. Prav tako niso posebej naročali drugih izvajalcev gostinskih storitev, da bi gostinci, ki delujejo v centru, čim več zaslužili, utemeljujejo na občini.

Sicer pa se na Bevkovem trgu obeta nekaj sprememb. Poleg novega videza je največja ta, da bo mesto končno dobilo vinoteko oziroma prodajno-degustacijsko točko, ki so jo zasnovali v okviru projekta Solum in jo odpirajo prihodnjo soboto. Prav tako bodo poenotili videz nekaterih lokalov.

“V lokalih, kjer je lastnica občina, bodo namestili dežniki enotne, bež barve. Z ostalimi lastniki lokalov se še dogovarjamo, nekateri bodo za to poskrbeli ob prenovi svojih lokalov. Cilj je, da se v enem letu videz poenoti na vsem trgu,” napoveduje župan Matej Arčon.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano