Cene nepremičnin so najbolj padle na Primorskem

Hiše in stanovanja v nekaterih krajih in mestnih predelih v Istri in na Goriškem so po novih indeksih vrednosti nepremičnin, ki jih je pred časom sprejela vlada, vredni tretjino manj. Primorski nepremičninarji se ne čudijo in pravijo, da izračun ustreza dejanskemu stanju na trgu.

Soseska Zvezda in blok, popularno imenovan “močerad”, sta med zadnjimi uspešnimi nepremičninskimi  zgodbami v Novi Gorici, kjer novih stanovanj že manjka. Foto: Vesna Humar
Soseska Zvezda in blok, popularno imenovan “močerad”, sta med zadnjimi uspešnimi nepremičninskimi zgodbami v Novi Gorici, kjer novih stanovanj že manjka. Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA, KOPER > Vrednosti nepremičnin so padle po vsej državi. Še najbolj za lokale, pisarne, gradbena zemljišča in hiše na območjih, kjer so splošne vrednosti visoke. Nižje pa so tudi cene stanovanj. Slovenska Istra in severna Primorska sodita med območja, na katerih je bil padec največji. Za hiše in stanovanja znaša od 20 do 29 odstotkov, v nekaterih predelih Nove Gorice celo 30.

“Izračuni se zdijo smiselni. Cene nepremičnin, s katerimi smo trgovali v naši agenciji, so v letu 2014 v povprečju padle za 16, leto prej pa za 12 odstotkov,” je pojasnil Franci Repše iz novogoriške nepremičninske agencije Renes. Vasilij Masleša iz koprske družbe Agenti nepremičnine mu pritrjuje: “Logično je, da so cene najbolj padle na Primorskem in v Ljubljani, kjer je vrednost najbolj krojilo povpraševanje. Ljudi, ki kupujejo nerezidenčno nepremičnino ali na nakup stanovanja gledajo kot na naložbo, skoraj ni več.”

Podobnosti in razlike

Med severom in jugom Primorske je torej nekaj podobnosti, a so tudi ogromne razlike. V Novi Gorici visokih cen stanovanj ni ustvarilo in ohranjalo povpraševanje vikendašev in špekulantov. “Imeli smo visoko kupno moč, pomemben igralec na trgu je bil Hit, ki je velikemu številu ljudi izplačeval relativno visoke dohodke,” razmišlja Repše.

Pomembna razlika je tudi v tem, da na Goriškem že primanjkuje novih stanovanj, v Kopru pa je na stotine novih, praznih stanovanjskih enot. Velik del jih je kot zapuščina za propadlimi podjetji pristalo pri slabi banki. Med njimi je tudi soseska Nokturno. “Ko bo, denimo, na tržišču soseska Nokturno, bo to močno vplivalo na razmere na trgu. Pred leti se ceni novega in starega stanovanja skoraj nista razlikovali, zdaj pa se precej. Ljudje so se ozavestili in v račun ob nakupu vključijo tudi stroške obnove,” pravi Masleša in priznava, da bo zanj in druge nepremičninske posrednike začetek prodaje stanovanj v soseski Nokturno slaba novica.

Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin določa, da je potrebno redno preverjati in z indeksi popravljati vrednosti stavb, vpisanih v v registru nepremičnin. S tem ocenjene vrednosti stavb upoštevajo razmere in spremembe na trgu, ki vplivajo na cene. Letos bi sicer morala geodetska uprava že opraviti novo generalno vrednotenje nepremičnin, a se je zaradi tehničnih težav in napovedanih zakonodajnih sprememb proces zamaknil.

V Tolminu se cene višajo

Tudi zaradi gradbenih okostnjakov Masleša pričakuje, da bodo cene še padale ali vsaj še dve leti stagnirale, Repše meni nasprotno: “Obstaja neka razumna meja. V tem trenutku imam za dve solidni stanovanji po dva kupca. Ker novogradenj ni, povpraševanje ponekod že dviga cene, denimo v Tolminu, kjer je trisobno stanovanje skoraj že tako drago kot v Novi Gorici.”

Repše omenja še eno anomalijo: ker primanjkuje najemniških stanovanj, so severnoprimorske najemnine skoraj že na ravni tistih v prestolnici. Na podrobnost, ki včasih uide očesu, pa opozarja tudi Masleša, ki pravi, da so ponujene cene stanovanj v oglasih precej višje od realno doseženih: “Trisobno stanovanje na Markovcu, ki se prodaja za 155 ali 156 tisoč evrov, dejansko doseže ceno 107 tisoč.” VESNA HUMAR


Najbolj brano