Cena za zdaj enaka

Z novim letom, od kar storitve pomoči na domu na vsem ožjem Goriškem opravlja novogoriški dom upokojencev, se cena za uporabnike v mestni občini ni spremenila. A najbrž se še bo.

Pomoč starejšim, ki živijo doma, bo po novem prihajala iz 
novogoriškega doma upokojencev. Foto: Ambrož Sardoč
Pomoč starejšim, ki živijo doma, bo po novem prihajala iz novogoriškega doma upokojencev. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Polna oziroma ekonomska cena tako imenovane efektivne ure teh storitev v mestni občini ostaja 16,46 evra. Glavnino stroška krije skupnost, uporabniki, ki ji je zdaj v mestu in okoliških krajih v povprečju 200 na mesec, pa bodo še naprej plačevali 3,9 evra. Ob nedeljah jih bo delo socialnih oskrbovalcev stalo pet evrov na uro, na dan državnega praznika ali dela prostega dne pa 5,29 evra.

Ali se bo servis, ki ga zagotavljajo občine in ga po novem na vsem ožjem Goriškem izvaja Dom upokojencev Nova Gorica, pocenil ali podražil, pa še ni znano. Gotovo je le, da bodo ceno v mestni občini čez čas spremenili, ker so veljavnost zdajšnje le začasno podaljšali. Razlog je, da “vsi potrebni elementi za izračun letošnje cene novemu izvajalcu še niso poznani”, so v občinski upravi zapisali v obrazložitev predloga za podaljšanje, ki ga je pred dnevi potrdil svet občine.

Med temi elementi je tudi število javnih delavcev, na katere je mogoče računati pri izvajanju pomoči na domu. Doslej so jo v novogoriški občini opravljali trije takšni oskrbovalci od skupaj 27. Še bolj pomembna podlaga za izračun cene pa bo znesek, ki ga bo tej službi v proračunu namenila občina. Dokument je mestni svet potrdil isti dan kot sklep o pomoči na domu, zato ga še ni bilo mogoče upoštevati. Predvideva pa, da bo za opisano službo šlo okroglih 400.000 evrov.

AS


Najbolj brano