Cena se ne bo spremenila

Če se ne zgodi kaj nepredvidenega, bo s prvim januarjem 2015 pomoč družini na domu v ajdovski občini namesto tukajšnjega centra za socialno delo izvajal Dom starejših občanov Ajdovščina. Občina mora z njim še skleniti pogodbo, a dogovor je že skoraj potrjen.

V ajdovskem domu starejših občanov se pripravljajo na prevzem in izvajanje pomoči na domu Foto: Alenka Tratnik
V ajdovskem domu starejših občanov se pripravljajo na prevzem in izvajanje pomoči na domu Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Center za socialno delo Ajdovščina je že v začetku leta napovedal, da bo januarja leta 2015 v ajdovski občini prenehal izvajati socialno storitev pomoč družini na domu. Ta je v šestnajstih letih prerasla v kakovostno in strokovno pomoč starejšim in invalidom.

Poleg CSD pomoč v ajdovski občini nudi tudi Zavod Pristan iz Podnanosa. Sodelavke CSD trenutno oskrbujejo približno 40 občanov v delu Ajdovščine zahodno od Hublja in v krajevnih skupnostih Batuje, Brje, Črniče, Dobravlje, Kamnje-Potoče, Lokavec, Malovše-Gojače, na Otlici (brez Kovka), Predmeji, v Selu, Skriljah, Stomažu, Vipavskem Križu in Vrtovinu. Skupaj pomoč trenutno uporablja nekaj manj kot 100 občanov. Na občini sicer na podlagi poročil obeh izvajalcev ocenjujejo, da je do pomoči upravičenih še več občanov, a se zanjo iz različnih razlogov ne odločijo.

Občina je nedavno sprejela nov odlok o organizaciji in izvajanju socialno varstvene storitve pomoč družini na domu v občini. Ta ji omogoča, da lahko za izvajanje storitve sklene pogodbo z javnim socialnovarstvenim zavodom, kot sta na primer CSD ali dom starejših občanov, da ustanovi javni zavod, ki bo izvajal to javno službo, ali pa podeli koncesijo.

Za DSO izvajanje službe nov izziv

Kot vse kaže, bo pomoč na domu z novim letom poleg Zavoda Pristan izvajal Dom starejših občanov Ajdovščina. Tu so potrdili, da so zelo zainteresirani za prevzem in izvajanje pomoči na domu na območju, kjer službo sedaj izvaja CSD Ajdovščina. Direktorica doma Tanja Stibilj Slemič pojasnjuje: “Prevzem službe pomoči na domu za DSO pomeni širitev naše ponudbe in torej nov poslovni izziv. Je korak v smeri širitve palete storitev, ki jih bo treba intenzivneje razvijati in ponujati starejšim in njihovim svojcem v lokalnem okolju. Vse z namenom izboljšanja in podaljšanja bivanja v domačem okolju tudi takrat, ko starejši niso več popolnoma samostojni. Hkrati pa to pomeni tudi olajšanje vstopa v institucionalno, domsko okolje, ko je to potrebno.”

Pogodba do 15. avgusta

Ajdovski svetniki so že sprejeli sklep, da občina najkasneje do 15. avgusta z DSO sklene ustrezno pogodbo in kot pojasnjujejo v občinski upravi, trenutno ni drugega scenarija. Če pa pogodbe do tega datuma ne bodo podpisali, bo občina začela postopke za razpis koncesije.

A kot kaže, se to ne bo zgodilo. Direktorica doma Tanja Stibilj Slemič je pojasnila, da z občino v teh dneh pripravljajo podpis pogodbe, zatem pa bodo začeli priprave za praktični prevzem službe, ki se bo zgodil 1. januarja. “Prevzem bomo izpeljali tako, da ne bo vplival niti na status zaposlenih niti na kakovost, ceno in obseg storitev, namenjenih uporabnikom,” še dodaja direktorica DSO.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano