Cel hudič za napis in znak

Kdor bi hotel iz Plavi z avtobusom potovati po Soški dolini navzgor, pa ne bi bil domačin, bi se najprej čudil, nato najbrž jezil in nazadnje sprijaznjeno začel ali štopati ali pešačiti ob prometni cesti proti Desklam. Postajališče za to smer namreč tam sploh ni označeno. Še slabše je v Ajbi, kjer znakov ni ne na eni ne na drugi strani ceste. Bo vsaj za Plavljane kmalu drugače?

Leta in leta že ljudje v Plavah na avtobus proti Tolminu čakajo 
“kar nekje” tik ob skalah južno od vasi (na sliki levo). Jih bo 
tega kmalu rešilo postajališče na vozišču sredi naselja?  Foto: Ambrož Sardoč
Leta in leta že ljudje v Plavah na avtobus proti Tolminu čakajo “kar nekje” tik ob skalah južno od vasi (na sliki levo). Jih bo tega kmalu rešilo postajališče na vozišču sredi naselja?  Foto: Ambrož Sardoč

PLAVE, AJBA > Da bi bilo treba ob soški regionalki v Ajbi zgraditi obojestransko avtobusno postajališče, saj tam ni niti prometnih znakov, ki bi to označevali, je bilo v javnosti slišati že velikokrat. Pet let je mimo samo, odkar je načrte za ta namen nazadnje pregledovala Direkcija RS za infrastrukturo, rezultata pa ni.

V Plavah, kjer se avtobusi na poti proti Tolminu nimajo kje ustavljati in prav tako ni znakov, pa je še slabše. Kot pravi predsednik KS Anhovo-Deskle Bojan Stanič, o tem “govorijo najbrž že pet mandatov,” direktorica občinske upraveNives Prijatelj pritrjuje, da od leta 1995.

“Čakalnica” so skale

Avtobusi potnikom v Plavah in Ajbi, resda redkim, ustavljajo na vozišču, dobesedno kar nekje. Ljudje morajo do tja pešačiti ob robu državne ceste, saj pločnikov ni, prav tako ne prehodov za pešce. V Plavah je treba nato čakati kar tik ob skalah nad regionalko južno od vasi. “Nekaj je treba narediti, ker je nevarno,” poudarja Stanič. Kolikor mu je znano, “je bilo več možnih rešitev, po zadnji bodo pri križišču sredi naselja uredili postajališče na vozišču za obe smeri in ga primerno označili.”

Sogovornik z razumevanjem sprejema, da je problem zapleteno rešiti. Če bi hoteli zgraditi izogibališče na mestu, kjer zdaj stoji avtobus, bi morali namreč kopati v skalo, kar bi bilo predrago. V naselju pa bi prostor ob cesti lahko pridobili le, če bi komu vzeli del vrta. “Na koncu je treba dobiti še soglasje direkcije,” dodatno možno oviro omenja Stanič. Čeprav občine gradijo postajališča in pločnike, jih mora namreč “požegnati” Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI), če so načrtovani ob kateri od državnih cest. In pogoji so zahtevni.

Naposled “risanje”

Prijateljeva se huduje, da so podedovana postajališča lahko kakršnakoli, urejati jih na novo pa je kalvarija. V Plavah so dolgo iskali prostor za takšnega, kot se šika. “Ni bila praksa, da bi le zarisali oznake na cesto,” direktorica odgovarja, zakaj niso že zdavnaj narisali črt, kot predlagajo sedaj. Gordana Grahek iz DRSI je potrdila, da mesta za postanke avtobusov na vozišču niso dovoljena, kadar jih je možno narediti na robovih. So pa lahko pod določenimi pogoji izhod v sili.

“Občina je pred letom dni dala vlogo za tako rešitev, sešla se je pristojna komisija, a izbrana lokacija ni bila v redu. Postajališče bi tam ogrožalo vse uporabnike ceste,” razlaga Grahkova. Predpostavlja, da so projektanti kasneje le s težavo ustregli zahtevam komisije, ker so v Ljubljani šele skoraj po letu dni, pravi, dobili novo vlogo občine. Zato meni, da bo najbrž edina možnost “narisano” postajališče z odstopanji, ki ga bo poleg komisije presojalo še resorno ministrstvo. “Trudimo se ustreči ljudem, ne zavlačevati, a je pri teh postajališčih treba biti previden, jih dobro utemeljiti,” trdi Grahkova.

Ob svetem nikoli?

Postajališču v Ajbi v klasični zasnovi, ki bi stalo severno od dela vasi tik ob regionalki, pa slabo kaže. V direkciji pravijo: ”Leta 2009 smo zavrgli vlogo občine, ker projektna dokumentacija ni bila ustrezno dopolnjena.” Leto kasneje so dali mnenje pooblaščenemu projektantu in od takrat “ni več vodenih postopkov,” dodajajo. Za eno izogibališče (za smer Tolmin) občina ne zmore pridobiti zemljišča, vsem ponudbam navkljub, pravi Prijateljeva. In pri tem je ostalo. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano