Cedra na dražbo s popustom

Primorje v stečaju bo na javni dražbi v juniju posamično prodajalo trideset stanovanj v stolpiču Cedra, edini zgrajeni stavbi nesojene soseske Majske poljane. Izklicne cene novih stanovanj so relativno nizke, po mnenju nepremičninskega agenta pa bo množična prodaja na trg prej vplivala pozitivno kot negativno.

Nov stolpič, ki so mu pred kratkim obnovili pročelje, je 
sodoben in udoben, okoliško večno gradbišče pa je neprijeten simbol gospodarske krize.  Foto: Leo Caharija
Nov stolpič, ki so mu pred kratkim obnovili pročelje, je sodoben in udoben, okoliško večno gradbišče pa je neprijeten simbol gospodarske krize.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Lastniki stanovanj v novozgrajeni stolpnici bodo torej kmalu dobili nove sosede. Po mnenju nepremičninskega agenta Francija Repšeta iz agencije Renes bo povpraševanje po tridesetih stanovanjih veliko.

“Ponudba novih stanovanj v mestu je zelo majhna oziroma je skoraj ni več. Ob Cedri je na voljo le še pet stanovanj v Eda centru, a so ta višjega cenovnega razreda,” je pojasnil Franci Repše.

Primorje v stečaju bo 20. maja na dražbi prodajalo tudi kompleks betonarne Postojna na Industrijski ulici, in sicer nepremičnine in premičnine. Izklicna cena celotnega sklopa znaša nekaj več kot 1,6 milijona evrov. V istem dnevu bo potekala tudi javna dražba zemljišča pri PTC Primorka v Postojni. Gre za pozidani stavbni zemljišči, na katerih je urejeno parkiranje vozil. Pri skupni prodaji znaša izklicna cena 111.694 evrov.

Tudi manj kot tisočak na meter

Stanovanja ob Prvomajski ulici bodo najbrž zanimiva tudi zaradi relativno nizke izklicne cene. Ta se giblje od 850 evrov na kvadratni meter za velika do 1400 evrov za majhna stanovanja. Za primerjavo: 35 let staro stanovanje na ulici Gradnikove brigade se je včeraj na nepremičninskem portalu prodajalo za dobrih 1500 evrov na kvadratni meter.

Preprosta primerjava sicer ne daje realne slike. Oglaševane cene so namreč običajno višje od realno doseženih, izklicna cena pa se lahko na dražbi še dvigne. Poleg tega je treba s stanovanjem na Majskih poljanah kupiti tudi parkirna mesta in Repše opozarja še na to, da so v ceno vključene tudi površine balkonov in teras ter kletnih shramb, zato je realna cena na kvadratni meter nekoliko višja. A še vedno je ugodna.

Stečajni upravitelj Primorja na dražbi, ki bo 27. maja, v nakup ponuja tudi 53 apartmajev in dvanajst parkirnih mest v ankaranskem naselju Oltra. Cene za kvadratni meter apartmaja se gibljejo med 1700 in 2200 evri.

Okno s pogledom na krizo

Glavna pomanjkljivost lokacije je neurejena okolica. Majske poljane in nakupovalno središče Supernova naj bi urbanizirala in prevrednotila zemljišče med Prvomajsko ulico in železniško progo ter tik ob točki, kjer se stikata slovensko in italijansko mesto. Gospodarska kriza in stečaj velikega gradbinca sta prekinila smele načrte in Cedra zdaj sameva med lužami na makadamskem parkirišču, opuščenimi tiri in propadajočo stavbo nekdanje remize.

Bo torej prodaja Cedre odprla novogoriški nepremičninski trg? “Mislim, da bodo po tej prodaji cene stanovanj začele rasti,” pravi Repše in dopušča možnost, da se bodo odprla vrata za kakšno novo komercialno gradnjo: “Seveda ne takoj. pridobitev zemljišč in gradbenega dovoljenja lahko trajata nekaj let.”

Poleg tridesetih stanovanj bo stečajni upravitelj Primorja prodajal še tri poslovne lokale v stavbi in petinštirideset parkirnih mest. Dražba bo 3. junija v prostorih Primorja v Ajdovščini, rok za prijavo in plačilo desetodstotne varščine je dan prej.

VESNA HUMAR


Najbolj brano