Čebele je napadla bakterija

Veterinarska inšpekcija je pri nekaj čebeljih družinah v Ajdovščini in okolici odkrila hudo gnilobo čebelje zalege. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zaprla območje v pasu treh kilometrov od žarišč. Tam do preklica ni dovoljeno premikati čebel, satja in čebelarskega pribora v čebelnjak ali iz njega.

Na Ajdovskem je zaradi hude gnilobe čebelje zalege Uprava 
RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaprla 
območje  v pasu treh kilometrov od žarišč.
Na Ajdovskem je zaradi hude gnilobe čebelje zalege Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin zaprla območje v pasu treh kilometrov od žarišč.  

AJDOVŠČINA > Huda gniloba čebelje zalege (Pestis apium) je razširjena kužna in trdovratna bolezen pokrite čebelje zalege. Povzroča jo sporogena bakterija Bacillus larvae. Okužene ličinke v pokriti zalegi gnijejo in odmirajo, zato se v čebelji družini izlega vedno manj čebel, družina v začetku postopno, kasneje pa hitro slabi in propade. Strokovnjaki še opozarjajo, da gre za zelo odporno sporo, ki ohrani kužnost več desetletij.

Kako hudo je kužna bolezen tokrat napadla in za koliko čebeljih družin gre, še ni jasno. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je že izdala odločbo o zapori območja, ki prepoveduje premikanje čebeljih družin, čebel, matic, satja, čebelarskega pribora iz čebelnjaka ali v čebelnjak. Zapora velja na območju Ajdovščine, Dolenj, Dobravelj, Dolge Poljane, Lokavca, Kovka, Planine, Plač, Stomaža, Skrilj, Šmarij, Tevč, Ustij, Vrtovč, Vipavskega Križa, Velikih in Malih Žabelj ter Žapuž. Veterinarji bodo pregledali vse čebelnjake v preletni razdalji od žarišč, zapora pa bo veljala, dokler bolezni ne bodo zatrli.

Predsednik Čebelarskega društva Ajdovščina Aleš Turk točnega podatka, kje so odkrili bolezen in koliko čebeljih družin je uničenih, nima. “Uprava nam je posredovala samo odločbo o zapori območja in napovedanih veterinarskih pregledih. V tem primeru je verjetno bolezen izbruhnila že pred mesecem ali dvema, saj v tem času nimamo zalege. Podrobnosti pa ne poznamo. Sreča v nesreči je, da smo trenutno sredi 'mrtve sezone' in čebelarji nismo tako hudo prizadeti. Problem bo nastal, če se bo zapora zavlekla v pomlad. Vedeti je treba, da pregledi panjev ob temperaturah, nižjih od 12 stopinj Celzija, niso zaželeni oziroma ne pridejo v poštev. Precej bo odvisno od vremena,” je pojasnil Turk.

Bolezen je huda nadloga, saj so spore lahko v številnih panjih, na izbruh bolezni pa vplivajo različni dejavniki.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano