Čebelarji bi ustanovili regijsko zvezo društev

Lansko leto je bilo tudi za člane čebelarskega društva Kanal - Brda eno najslabših, saj so, podobno kot drugod, zaradi slabega vremena izgubili velik del letnega prinosa medu. Kljub temu so bili dejavni. Da bi se v regiji laže dogovarjali, predlagajo ustanovitev zveze čebelarskih društev severne Primorske.

Čebelarji lani niso imeli sreče z vremenom, a so bili kljub temu dejavni.
Čebelarji lani niso imeli sreče z vremenom, a so bili kljub temu dejavni.  

DOBROVO > Čebelarji so na občnem zboru ugotavljali, da je kljub težavam delo v društvu pod vodstvom predsednika Zmaga Štucina in upravnega odbora potekalo nemoteno. Prisluhnili so predavanjem, množično predvsem o zdravljenju čebel. Poudarili so, da so kar dobro sodelovali z briškimi sadjarji ob škropljenju sadnega drevja. “Večina jih upošteva navodila fitofarmacevtskih služb in o škropljenju v poznopopoldanskem času, se pa še najde kdo, ki tega ne upošteva in čebelarjem napravi veliko škode. Lani smo imeli v Brdih en tak primer,” ugotavljajo. Konstruktivno sodelujejo tudi z občinama Kanal in Brda, pri OŠ Dobrovo pa v čebelarskem krožku, ki ga vodi čebelar Branko Planišček, znanje in ljubezen do čebel prenašajo na otroke. Na šolah so uspešno izpeljali “medeni zajtrk”.

Med težavami so omenili nesoglasja o stojiščih ob paši. Ker vsem prošnjam ne morejo ustreči, prihaja do konfliktov s pašnim redom, saj nekateri čebelarji stojišče poiščejo mimo društva. Z enako problematiko se srečujejo vsa sosednja društva, zato so kanalsko-briški čebelarji pozvali k skupnemu nastopu zoper kršitelje. Briški župan Franc Mužič je dejal, da bi se morali goriški župani povezati in skupaj s čebelarji prispevati k razrešitvi situacije.

Da bi uredili zadeve, so predlagali tudi ustanovitev Zveze čebelarskih društev za severno Primorsko. Na občnem zboru so zaslužni člani prejeli priznanja Antona Janše, društvena priznanja in značke ČZS za delo s čebelami. Letos so se društvu pridružili štirje novi člani. NR


Najbolj brano