Če spodleti Cesta, padejo domine

Tudi drugi sestanek predstavnikov ministrstva za infrastrukturo in prostor s člani civilne iniciative, ki nasprotuje gradnji oddajnikov v naseljih, in občinsko upravo ni prinesel dogovora o postavitvi oddajnika za železniško telefonijo na Cesti pri Ajdovščini. Trditve, da elektromagnetno sevanje ni škodljivo, ljudi niso prepričale. O lokaciji zunaj naselja se še niso pogovarjali, dotlej naj bi na parceli stali le količki.

Za zdaj pod slivo in lipama na Cesti  stojijo le količki Foto: Alenka Tratnik
Za zdaj pod slivo in lipama na Cesti stojijo le količki Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Pogovarjali smo se, a žal ne o tistem, kar smo mi želeli. Pričakovali smo, da nam bodo prišli predstavit kompromis oziroma neko rešitev za naše naselje. To se ni zgodilo,” je po poldrugo uro dolgi razpravi razočarano povedal predstavnik Civilne iniciative (CI) proti gradnji kakršnih koli oddajnikov v naseljih Peter Lemut. V iniciativi, ki je že prerasla krajevne okvire, so jasni: “V naseljih takih stolpov z mikrovalovkami ne bo in jih ne bomo dovolili.”

Komunikacijski šum

Krajani Ceste in člani CI so to predstavnikom direktorata za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo jasno in odločno povedali že sredi julija. Zato so pričakovali, da jim bo nasprotna stran tokrat predstavila konkretne podatke o možnosti, da bi načrtovani 30-metrski stolp digitalnega radijskega sistema (GSM-R) z lokacije med hišami prestavili zunaj naselja. A to se ni zgodilo. Odgovorni z direktorata so predstavili le novo strokovno mnenje o tem, da elektromagnetno sevanje ni škodljivo. “Ljudem smo želeli z argumenti obrazložiti, da s tem projektom ne vplivamo na njihovo okolje. Seveda so bile vmes preučevane tudi druge lokacije, ampak stvar je zelo kompleksna. Ne gre samo za sevanje, za hiše, gre za veliko faktorjev, ki jih je treba upoštevati pri načrtovanju takega projekta, ki obsega vso železniško infrastrukturo, približno 1200 kilometrov železniških prog. Te morajo biti pokrite skladno z zahtevami in tehničnimi specifikacijami za interoperabilnost,” je pojasnil vodja projekta na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Peter Dolenc.

V Ljubljani se bojijo verižne reakcije

Direktorat naj bi do konca leta 2015 po Sloveniji postavil približno 250 baznih postaj, naložbo pa bo s približno 100 milijoni evrov sofinancirala EU. In tu tiči srž problema v iskanju morebitnih novih lokacij za antene. “Vsako prestavljanje posamezne lokacije lahko pomeni ali pa dejansko pomeni verižno reakcijo. Če lokacijo prestavimo, bomo verjetno trčili v neke druge težave. Tudi tam so sosedje, tudi tam bomo lahko trčili v naravovarstveno območje, v tako ali drugačno okolje, za katerega bo treba iskati nova soglasja, hkrati se podere osnovni radiofrekvenčni plan. Če govorimo o eni lokaciji, težava ni tako problematična. Ker smo zaznali, da bi bilo lahko teh lokacij kar nekaj, pa to lahko pomeni precejšen vpliv na projekt.”

Na direktoratu ob tem že ves čas poudarjajo, da imajo zadeve pravno in formalno urejene. Tudi v primeru Ceste, kjer so za postavitev postaje od občine Ajdovščina dobili lokacijsko informacijo. “V našem interesu pa je, da ne zaostrujemo razmer. Če ne bomo našli skupnega jezika, je na koncu, tehnično gledano, še vedno možna prestavitev. To pa pomeni cel kup težav,” je povedal Dolenc.

Cel kup težav lahko prinese tudi postavitev 30-metrskih rogovil, so prepričani krajani Ceste in Batuj. “Če pustimo videz kraja in arhitekturno neprimernost, bi radi izvedeli, kakšen je vpliv vetra na te rogovile in kako močni so šumi, ki se ob tem pojavljajo. Priporočila EU so, da se vse morebitne nove oddajnike namesti na že obstoječe antene. To je velika nevarnost za naš kraj. Nihče ne more preprečiti lastniku, da ta stolp trži,” je še opozoril predstavnik CI Peter Lemut. Domačini pričakujejo, da bo nasprotna stran na njihove pomisleke odgovorila. Sami nadaljnjih pogovorov ne izključujejo.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano