Če pritegnejo tuje delegacije, pomnik ne bo več le breme

Pomnik braniteljem slovenske na Cerju, ki za Občino Miren-Kostanjevica predstavlja precejšnje denarno breme, bi lahko, kot kaže, vendarle pridobil status državnega pomena. Občina je zagrabila idejo, da bi ga uporabljali v protokolarne namene.

Bodo v prihodnje na Cerje redno prihajale  tuje delegacije? Foto: Alenka Ožbot
Bodo v prihodnje na Cerje redno prihajale tuje delegacije? Foto: Alenka Ožbot

MIREN > “Predsednik državnega sveta je pokazal veliko zanimanje za pomnik in izrazil podporo. Predstavil je konkreten predlog in termin, da bi se stvari premaknile. Predlagal je, da bi bil to kraj, kamor bi tuje delegacije hodile polagat vence žrtvam vojn,” je pobudo predsednika državnega sveta Mitje Bervarja, ki je pred dnevi obiskal pomnik na Cerju, svetnikom predstavil župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar.

Pomnik kot priložnost ...

Poudaril je, da občina finančno, organizacijsko in strokovno ni sposobna voditi objekta, ki ga je že od začetka gradnje spremljal skupek nedorečenosti, predvsem v zvezi s financiranjem in upravljanjem, zato si mora prizadevati, da pridobi status državnega pomena. “Zdaj si lažje predstavljamo, kako bi prišli do tega statusa. To je prvi konkreten predlog visokega državnega uradnika, deklarativnih je bilo že veliko. Ta pa je vsebinsko in terminsko dorečen in upam, da bomo čez dve leti znali povedati, da Cerje ni več problem, ampak naša priložnost,” je navdušen župan.

Ideja, s katero bo občina začela postopke za pridobivanje statusa državnega pomena, predvideva, da bi v protokolarne namene uporabljali prostor z “zvezdnatim nebom” v pritličju, manjši prostor ob njem ter okolico obeležja. Pomnik, za katerega občina letno plačuje približno 137.000 evrov (vzdrževanje in amortizacija), bi lahko bil kot protokolaren objekt urejen leta 2017. Cilj je, da bi čez dve leti na Cerju organizirali zaključek srečanja predstavnikov drugih domov evropskih parlamentov.

... ki je ne gre zamuditi

Občinski svetniki so se strinjali, da gre za priložnost, ki je občina ne sme zamuditi. Podprli so županova prizadevanja, da obeležje na podlagi predstavljenega predloga pridobi status državnega pomena. Skrb nekaterih, da bi zaradi visokih tujih obiskov in protokolarnih postopkov pomnik zaprli za “navadne” ljudi, je po besedah Humarja odveč. “To bo odprt objekt, le ko bo prišla delegacija, bo gibanje omejeno. Drugače bo življenje potekalo normalno,” zagotavlja.

Pridobitev statusa državnega pomena še ne pomeni, da bo pomnik financirala država, je pa pogoj, da občina sploh lahko računa na državni denar. “Ali se pomnik prenese na državo, ali bi pridobili koncesionarja, ali se ustanovi javni zavod, fundacijo, ni bistveno. Bistveno je, da se dobi stalni vir financiranja. Vsekakor bo objekt za vedno v občini, ne glede kdo bo upravljalec,” poudarja župan, ki je prepričan, da bi z obiski tujih delegacij na Cerju občina postala zelo prepoznavna doma in v tujini. Verjame, da bo idejo o protokolarnem objektu podprlo tudi društvo Tigr, pobudnik postavitve pomnika, oziroma vse veteranske in domoljubne organizacije združene v Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano