Lonec, poln do skrajnega roba (foto)

Reke do večera niso prestopile bregov. A prvo resno jesensko deževje je kljub temu povzročilo nekaj skrbi občanom in precej dela gasilcem. Rekordni nalivi dežja in veter so zalivali in odkrivali hiše in sprožili nekaj plazov na Idrijskem in Cerkljanskem. Na Goriškem je v kleti in pritličja hiš pritekala predvsem deževnica. Nalivi so bili še posebej hudi sredi noči s sobote na nedeljo.

Jez hidroelektrarne Solkan danes dopoldne. Na  Soči je bil že 
večkrat tako  visok pretok.  Foto: Ambrož Sardoč
Jez hidroelektrarne Solkan danes dopoldne. Na Soči je bil že večkrat tako visok pretok.  Foto: Ambrož Sardoč

SEVERNA PRIMORSKA > Vsa prostovoljna gasilska društva, komunalni in cestni delavci so že od sobote polno zaposleni s pomočjo občanom zaradi obilnega deževja in močnega vetra. Ta je odkril več gospodarskih poslopij v cerkljanskem Otaležu, Gorah nad Idrijo in v Spodnji Kanomlji. Sprožilo se je tudi več plazov.

Napovedi meteorologov, da utegnejo reke s pritoki na severnem Primorskem konec tedna poplavljati, se niso uresničile. Čeprav so v soboto močno narasle in je, recimo, potok Lijak na nekaj točkah prestopil bregove, so Soča, Vipava, Idrijca in Bača ostale v svojih strugah. Preteklo noč novih izjemnih nalivov ni bilo, pretoki in višine vodotokov so padali. Zadnji omembe vredni dogodek je bilo sproženje zemeljskega plazu v Žagi. Sinoči je zemlja zdrsela za neko stanovanjsko hišo, del materiala je naneslo tudi na glavno cesto. Pripadniki PGD Srpenica so poskrbeli za odtekanje vode, da se plazenje ustavi, in očistili cestišče. V Sežani pa je med nevihto deževnica pritekla v tri stavbe. Gasilci so prihiteli na pomoč s črpalkami.

Avto je bil k sreči prazen

V Srednji Kanomlji, kjer je plaz ogrozil stanovanjsko hišo, so gasilci uredili odvodnjavanje in plaz zavarovali s plastično folijo. Med Idrijo in Razpotjem so izpod plazu rešili zasuto, na srečo prazno osebno vozilo.

Meteorne vode so zalile več hiš in gospodarskih poslopij. V Cerknem je voda vdrla tudi v strojnico MHE, v Idriji pa v Dom upokojencev. Kot običajno, je zalilo tudi Petrolov bencinski servis. Na srečo so se vode dopoldne hitro umaknile in prizadetim omogočile čiščenje.

To pa ne velja za zasebno hišo na Gregorčičevi ulici, s katere so vodo prvič izčrpali že v soboto popoldne in potem še večkrat. Zaradi vdora cestišča na glavni cesti Keltiki neposredno nad osrednjo mestno fekalno kanalizacijo, prizadeti sumijo na njene poškodbe. Sosedje pa se bojijo, da v primeru dejanske poškodbe glavnega fekalnega voda, vdor fekalij grozi večjemu številu hiš ob cesti, vse do Likarice.

“Ko sem oktobra opazil pospešeno ugrezanje cestišča, sem takoj obvestil odgovorne na občini. Do tega neurja niso reagirali,” je povedal stanovalec ob ulici Rasto Reven. “Delavci Komunale so bili pri nas, namestili vodno črpalko, a so jo tudi odnesli. Pomagali so gasilci, nakar smo namestili svojo črpalko. Ponoči sem zaslišal ropot in ko sem prišel pred hišo, sem odstranjeno črpalko našel na pločniku. Težko rečem, ali je šlo za objestnost ali poskus kraje,” pa je dodal stanovalec najbolj prizadete hiše.

Posledice neurja bodo znane v prihodnjih dneh. V obeh občinah, zlasti pa na Cerkljanskem, ki je bila že pred tem deževjem soočena z več kot 200 aktivnimi plazovi, se bojijo novih ali poglobljenih zdrsov že splazelih zemljin.

Vipava ostala v strugi

“Čez noč je bilo na Goriškem le nekaj dogodkov, povezanih z dežjem, ki so jih zmogla reševati gasilska društva sama. To lahko predstavljajo predhodnico poplav, a ne nujno.” Tako nam je poveljnik novogoriške gasilske enote Simon Vendramin strnil dogajanje med močnim dežjem v noči na nedeljo.

Čez noč je težave delala prvenstveno deževnica, ki se je nabirala na nekaterih mestih ter zalivala dvorišča in pritličja bližnjih hiš, pa tudi nekaterih poslovnih objektov. Gasilci so morali hiteti na pomoč v Čepovan, kjer je zalival potok, ki teče skozi vas. Kot je pojasnil poveljnik tamkajšnjih gasilcev Adrian Kofol, so narasle vode ob izjemnem nalivu tekle skozi halo podjetja Gonzaga in poškodovale stroje, zalile pa so tudi bivalne prostore v pritličju ene hiše. V Prvačini je meteorna voda zalila stanovanjsko hišo, na območju, kjer so težave z odvajanjem meteornih voda že imeli. “Že ob desetih zvečer je voda tekla mimo hiše, a smo upali, da vendarle ne bo hudega. Malo čez polnoč je voda pritekla v hišo,” so povedali domačini.

Na Tolminskem so večje težave imeli samo na območju Dolenja Trebuša - Oblakov vrh. Tam so obnavljali cesto s prepusti vred in je bila po nočnem neurju težko prevozna. Gasilci so morali pomagati v več objektih, ki jih je zalivala meteorna voda.

Popoldne so zaradi poplavljenih hiš klicali kobariške gasilce. “Posredovali smo pri odpravljanju posledic deževja na osmih lokacijah. Šlo je za zalitje kleti stanovanjskih hiš ter javnih površin. Poleg tega smo odstranjevali podrto drevo na lokalni cest Kred-Potoki. Na teritoriju PGD Kobarid so se sprožili tudi štirje plazovi,” je sporočil poveljnik PGD Kobarid Andraž Mašera.

Na Bovškem po besedah vodje civilne zaščite Edija Melinca večjih težav ni bilo. “Za kratek čas je narasla Soča preplavila cesto med Čezsočo in Logom Čezsoškim. Smo v pripravljenosti,” napoveduje Melinc.

NOVINARJI PN


Najbolj brano