Če bi šla policija, bi trg zaživel

Stari trg Tolmina, ki je že dolgo le parkirišče, počasi dobiva podobo in dušo nekdanjega mestnega zbirališča. Že pred 20 leti so mu vrnili fontano, ki je izginila pred skoraj osmimi desetletji, po novem pa je na njej tudi ura, ki je skrivnostno izginila še prej. Tudi parkirišče so uredili na bolj prijazen način. Na videz gre za malenkost, toda Tolmincem v prepihu različnih oblasti veliko pomeni, da so dobili nazaj tisto, kar so jim tujci odvzeli.

 Replika ure, ki je skrivnostno izginila pred skoraj stotimi leti, 
se je vrnila na fontano in “tminski plac”. Domačini si želijo, da 
bi se od tam preselila policija in bi trg končno zaživel.  Foto: Neva Blazetič
Replika ure, ki je skrivnostno izginila pred skoraj stotimi leti, se je vrnila na fontano in “tminski plac”. Domačini si želijo, da bi se od tam preselila policija in bi trg končno zaživel.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Vodnjak je leta 1862 v času urejanja vodovoda postavil takratni župan Anton Presel. Čez nekaj let so mu dodali vazo, pozneje jo je nadomestila ura. Tolminci so se odločili, da bi na fontani raje videli uro.

“Veseli me, da je Tolmincem mar, da bi naredili mesto prijetno zase in prišleke,” je ob slovesni namestitvi replike nekdanje ure povedala predsednica društva Dor za ohranjanje in razvoj Tolmina Martina Klanjšček v druščini številnih občanov, ki so se udeležili prijetne “tminske” slovesnosti.

Podžupan Dani Oblak je vlil upanje, da bo Tolmin v prihodnje vse lepši: “Sistematično urejamo ulice, v letu 2016 načrtujemo nadaljevanje, bomo pa sprejeli tudi strategijo prometne urejenosti za celotno občino, kar bo odpravilo problematične točke tudi v Tolminu,” je napovedal. V tem času skupaj z Direkcijo RS za infrastrukturo urejajo varnejše krožišče pod občinsko stavbo, ki bo varno usmerjalo tudi na parkirišče na Brajdi.

Občina vztraja v zapleteni zgodbi selitve policije iz starega mestnega jedra na ustreznejšo lokacijo. Policija ni nič kriva, da domuje v prelepi stari stavbi na tem trgu, a če je ne bi bilo, bi se ljudje bolje počutili. Tudi v policiji so za preselitev, toda zapletlo se je na relaciji z več ministrstvi.

Trg je bil današnji facebook

Nekoč je Tolmin žuborel od življenja, ki je bilo skoncentrirano okoli mestnega jedra, današnjega Trga 1. Maj. Tam je bilo tudi postajališče avtobusov. Od gostiln Kabalete do Kranjca, ki ju ni več, in od PTT do brivca Franca, se je vse dogajalo in vse izvedelo. “Trg s fontano je bil nekoč center življenja, ob njej so možje in žene modrovali, si izmenjavali novice, to je bil današnji facebook,” pravi Klanjščkova.

Fontana je bila v času fašizma zaradi druženja zavednih ljudi odstranjena. Nekdanja ura, ki so jo s fontane hkrati sneli, sicer še obstaja, a je neuporabna. Vsi ti dogodki, kaj in kako se je s fontano in uro dejansko dogajalo, so spodbudili Tolminski muzej, da bo tisto obdobje podrobneje raziskal.

Elektrika jo bo navijala

Podjetje Iskra Mehanizmi je izdelalo repliko ure na električni pogon. Originalno uro je bilo treba vsakih osem dni naviti, kar bi bilo v današnjem času precej nerodno. Ura ponoči tudi sveti. Zraven so postavili še informativno tablo v več jezikih z možnostjo, da se domačini in turisti usedejo in opazujejo vodo in uro, ki tečeta. “Voda daje življenje, ura ga meri,”je nekaj besed iz razmišljanja pokojnega Vojka Rutarja povzel Valter Valentinuzzi iz društva Dor. Fontano je odkrila legenda tolminskega kulturnega življenja Marta Filli. Denar za novo uro so prispevali mnogi.

V predbožičnem času so povabili še na ogled jaslic, ki so jih uredili v tolminskih izložbah.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano