Če bi ljudje plačevali več, bi dobili tudi boljšo vodo?

Z aprilom se bosta v Občini Kanal podražila preskrba s pitno vodo in ravnanje z odplakami. Skok cen navzgor bo ublažila občina, ki bo tako kot doslej tudi v prihodnje vsem plačala precejšni del teh stroškov.

Za vodo bi morali ljudje plačevati več, a jim del stroškov plača 
občina. Ker ji zato ostane manj denarja za vzdrževanje 
sistema, je voda oporečna po skoraj vsakem dežju.
Za vodo bi morali ljudje plačevati več, a jim del stroškov plača občina. Ker ji zato ostane manj denarja za vzdrževanje sistema, je voda oporečna po skoraj vsakem dežju.  

KANAL > Koliko bo kdo na Kanalskem po novem plačeval omenjene storitve, je odvisno od več dejavnikov, nikakor ne zgolj od porabe vode. Razlike ustvarja predvsem to, da mnoga gospodinjstva nimajo vodomerov in se jim vse obračunava po pavšalu, kar velja za 756 priključkov na vodovod od skupaj 1757 v občini. Druga glavna razlika pa je med uporabniki, ki so priklopljeni na kanalizacijska omrežja s čistilnimi napravami (ČN Kanal, Deskle, Doblar, Ložice in Kal nad Kanalom), in tistimi, ki imajo greznice, pri čemer nato tudi to vodo po praznjenju odvažajo v ČN Kanal.

Za povprečna gospodinjstva od pet do osem evrov več

Povprečno štiričlansko gospodinjstvo na Kanalskem, ki “vodo” plačuje po pavšalu, je doslej to stalo 12,11 evra na mesec (z DDV vred), v kolikor je priklopljeno na kanalizacijo s čistilno napravo, oziroma 17,46 evra, če ima greznico. Oba zneska zajemata plačilo vseh stroškov oskrbe z vodo ter odvajanja in čiščenja odplak z dajatvami vred. Po novem oziroma z aprilom bo prvi narasel na 20,53, drugi pa na 22,67 evra.

Vsi tako imenovani pavšalisti, pri katerih je ta strošek odvisen od števila oseb v gospodinjstvu, bodo podražitve bolj občutili v primeru, da so priklopljeni na kanalizacijo s čistilno napravo. Za tiste, ki imajo vodomere, pa velja nasprotno. Gospodinjstvo, ki potroši za v občini Kanal povprečnih osem kubičnih metrov vode na mesec, zdaj to plačuje 7,02 evra, če odplake odvaja v urejeno in zaključeno omrežje cevi zanje, oziroma 5,06 evra (oboje z DDV vred), če ima greznico. Po novem si bosta zneska bolj podobna: 12,58 evra za prvi primer in 12,75 za drugi.

Občina pomaga

Zdaj veljavne cene oskrbe z vodo ter odvajanja in čiščenja odplak so na Kanalskem uvedli junija lani in so že oblikovane po najnovejših predpisih. Prav zaradi zahtev zakonodaje o oblikovanju cen in zaradi zagotavljanja denarja za izvajanje te javne službe pa je občinski režijski obrat, ki to službo opravlja, po letu dni predlagal podražitve.

Osnovna cena kubičnega metra vode sicer ostaja skoraj enaka, zato pa so v obratu predlagali večje podražitve omrežnin in ravnanja z odplakami. Svet občine je to tudi potrdil skoraj soglasno. Toda najbrž bi podražitve zavrnil, če ne bi poleg tega bilo predlagano tudi nadaljnje izdatno subvencioniranje. Ker če bi ljudje “vodo” morali plačevati po ceniku, bi mesečni zneski bili nekajkrat višji. Namesto tega pa jim bo občina krila 50 odstotkov vodarine in omrežnine za priklop na vodovod, 85 odstotkov cene odvajanja in čiščenja odplak ter 80 odstotkov omrežnin za to dvoje. “Mislim, da smo glede tega zelo socialni,” je ob tem dejal župan Andrej Maffi. “A če manj denarja poberemo, ga je tudi manj za vzdrževanje in gradnjo,” je dodal.

Kdaj čista voda?

Prav okoli tega pa se je vrtela sicer kratka razprava svetnikov. Čeprav bi v občini Kanal opisane storitve morali zaračunavati dokaj drago, če bi želeli pokriti vse stroške vzdrževanja kar 29 vodovodnih sistemov, bi bilo po mnenju nekaterih svetnikov vendar že treba ljudem zagotoviti ustrezno vodo. Zdaj namreč praktično povsod po občini redno postane kalna in oporečna že po vsakem dežju.

“Pa menda bomo že enkrat našli diagnozo, kako to rešiti,” se je izrazil Hasib Brdar (SMC), ki je soglašal z nekaj kolegi, da so ljudje s kakovostjo vodo nezadovoljni. Risto Djurič (SD) je ob tem navedel tudi enega od - po njegovem mnenju - pomembnih dejavnikov onesnaženosti. Kot pravi, so preslabo čiščeni rezervoarji ob črpališčih vode in se v njih nabira zemlja.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano