Čas je za druženje in tudi za akcijo

Travnik v Dolenjah pri Ajdovščini je te dni prizorišče tradicionalne Marmeljade, srečanja skavtov Primorske regije Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. V zaključnem delu se bo srečanja udeležilo približno 500 tabornikov vseh primorskih čet.

Geslo  Marmeljade na Ajdovskem je RazBURJAj se!  Foto: Jure Tuta
Geslo Marmeljade na Ajdovskem je RazBURJAj se!  Foto: Jure Tuta

DOLENJE > Od prve izvedbe Marmeljade (jamboree) pred 22 leti v Ilirski Bistrici so primorski skavti obiskali že številne kraje, kjer delujejo njihovi stegi. Srečanje v Dolenjah pri Ajdovščini gosti steg Ajdovščina-Šturje1. Letošnje je nekaj posebnega, saj je iz dvodnevnega druženja preraslo v celotedensko srečanje skavtov vseh primorskih čet od Ankarana in Škofij do Bovca. Približno 170 izvidnikom in vodnicam (srednja starostna skupina), ki so v Dolenje prišli že v soboto, se bodo sredi tedna pridružili starejši vrstniki iz skupin popotniki in popotnice, ki so že na poti iz različnih primorskih krajev. V skupnem delu ob koncu tedna pa se bodo v Dolenjah zbrali tudi najmlajši iz skupin volčiči in volkuljice, bobri in bobrovke, ter zamejski skavti. Skupaj naj bi se, kot v imenu organizatorja predvideva Ana Grahor, zbralo okrog 500 primorskih skavtov, starih od osem do 21 let.

Rdeča nit letošnjega srečanja je zgodba o Piju in njegovem brodolomu. Geslo letošnje Marmeljade pa je RazBURJAj se, saj želijo skavti te dni čim bolj razbistriti misli in dati priložnost ustvarjalnemu druženju, z različnimi dejavnostmi za vse starostne skupine, igrami in tudi s konkretno akcijo. Na nedeljskem slovesnem zboru so na jambor ob slovenski, evropski in skavtski zastavi dvignili skavtsko zastavo Primorske regije in posameznih skupin. Ob postavljanju tabora so v sodelovanju z Občino Ajdovščina med drugim že obnovili stari most pri Novakovem mlinu. Dneve si bodo popestrili z običajnimi tabornimi aktivnostmi, od poti preživetja, potepov, kuhanja do tkanja novih poznanstev in prijateljstev. V petek popoldne pripravljajo dan odprtih vrat, kjer bodo med drugim slovesno sestavili in zavrteli vetrnico, simbol letošnje Marmeljade, in organizirali različne delavnice. Srečanje bodo sklenili s sobotno mašo v Logu pri Vipavi.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano