Carinarnica bo povezala Gorici

Nekdanja carinarnica na Erjavčevi ulici v Novi Gorici naj bi proti koncu leta le dobila nove vsebine. Mestna občina jo bo obnovila do sredine novembra in jo dala v upravljanje štirim društvom, ki že pripravljajo program. Objekt na Pristavi pa bo v tihotapski muzej prihodnje leto uredil Goriški muzej.

Občina bo nekdanjo carinarnico na Erjavčevi ulici obnovila in 
še letos dala v upravljanje štirim društvom.  Foto: Mitja Marussig
Občina bo nekdanjo carinarnico na Erjavčevi ulici obnovila in še letos dala v upravljanje štirim društvom.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Po opravljeni oceni škode smo se v novogoriški mestni upravi odločili za obnovo objekta. Izvajalec je izbran, smo tik pred podpisom pogodbe,” je svetovalka za odnose z javnostmi na mestni občini Mirka Križnič potrdila, da objekta, ki je bil poškodovan pred kratkim v tragični prometni nesreči, ne bodo rušili in postavljali novega. To bi bilo po eni strani dražje, predvsem pa bi vzelo preveč časa. Najbolj neposredno stičišče obeh Goric, kjer je goriški Kinoatelje doslej izvedel že več odmevnih akcij, pa bi ostalo brez čezmejnih kulturnih vsebin.

Do 15. novembra bo objekt obnovljen

Obnova mejnega objekta se bo začela v teh dneh, končana pa mora biti do 15. novembra. “Na Oddelku za družbene dejavnosti že pripravljajo tudi pogodbo o upravljanju objekta in načrtujejo, da bodo takoj po obnovi objekta začeli s postopkom predaje objekta v upravljanje. Pričakujejo, da bo do tega prišlo še v tem letu,” navaja Križničeva. Načelnica oddelka Marinka Saksida to potrjuje: “Tam je odlična točka, ki omogoča tudi turistično predstavitev, prvenstveno pa bo namenjena za kulturne vsebine.”

Na ureditev nekdanjega mejnega objekta na Pristavi (Rafutu) se pripravljajo tudi v Goriškem muzeju. Kot je znano, bo v njem muzej tihotapstva, ki ga je predlagal nekdanji direktor Andrej Malnič in bo del povezovalne poti, ki bo vključevala še mini muzej v stražnem stolpu na Vrtojbenskem polju in mini muzej v novogoriškem kolodvoru. Carinarnice pa ne bo urejala občina, kot je bilo sprva zamišljeno, pač pa muzej. “Občina bo nanj prenesla objekt, mestni svet pa je potrdil, da lahko za to porabi 20.000 evrov presežkov,” potrjuje Marinka Saksida. Muzej tihotapstva naj bi uredili predvidoma sredi prihodnjega leta.

Prav zato so na novogoriški občini izbrali program in vsebine, ki so jih za revitalizacijo carinarnice skupaj predlagali Zavod Kinoatelje - Šmihel, KUD KREA Nova Gorica, Društvo humanistov Goriške in Društvo primorskih arhitektov. Zamislili so si ga kot medkulturno središče oziroma stičišče sodobne kulture, umetnosti, zgodovine in humanistike.

V društvih že pripravljajo konkretne vsebine, ki jih bodo umestili v carinarnico. Vsako s svojega področja, od literarnih večerov, debat, predavanj, delavnic, kulturnih in umetniških dogodkov in podobno, ki jih bodo delali posamično, skupaj ali v sodelovanju s partnerji z obeh strani meje.

Simbolno stičišče

A to je le del vsebin, s katerimi nameravajo zapolniti mejni objekt. “Ambicija je bistveno širša,” pravi Tomaž Belingar iz KUD KREA. V društvih že snujejo obsežnejši čezmejni program, ki bi bil nadgradnja posamičnih dogodkov in akcij, saj naj bi vseboval tudi raziskovalni in izobraževalni del. “Objekt ima zelo veliko simbolno vrednost, saj stoji neposredno na meji, ki je po eni strani simbol razdvajanja, hkrati pa simbol povezovanja. Poleg tega je v neposredni bližini Trga Evrope in zaokrožuje ta obmejni prostor. Osrednja tema programa je zato prav pojem meje, revalorizacija kulturne dediščine nekega časa,” pojasnjuje Belingar. Za uresničevanje ambicioznega projekta se bodo skušali povezati z več partnerji z obeh strani meje.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano