Čakali so na nižji vodostaj Vipave

V zaselku Vrtoče v mirenski občini so začeli graditi črpališče. Zaradi zahtevnih del bo cesta do sredine prihodnjega tedna zaprta.

 Za črpališče v Vrtočah so kopali devet metrov v globino.  Foto: Alenka Ožbot
Za črpališče v Vrtočah so kopali devet metrov v globino.  Foto: Alenka Ožbot

VRTOČE >V okviru medobčinskega projekta čistilne naprave ob Vrtojbici so v občini zgradili 10.430 metrov fekalne kanalizacije in obnovili vodovode. Na novo bo zgrajenih devet črpališč. Najbolj zahtevna je gradnja črpališča ob jezu Šela ob cesti Miren - Vrtoče.

Zaradi visokega vodostaja Vipave ga v minulih mesecih niso gradili, čakali so, da se gladina zniža, ker bo objekt pod ravnjo dna reke. Pred dnevi so v Vrtočah začeli kopati. Zaradi zahtevnosti del, velike globine izkopa in omejenega prostora so cesto popolnoma zaprli. Delavci so kopali devet metrov v globino in začeli postavljati črpališče. “Zaradi varnosti bo cesta popolnoma zaprta predvidoma do sredine prihodnjega tedna, nato bo do deset dni polovična zapora,” razlaga strokovni sodelavec za naložbe v občini Albin Pahor.

Nekoliko se je zavlekla tudi gradnja mostu čez Vipavo v Mirnu ob občinski stavbi. Most so v prvi vrsti služil kot nosilec zbirnega kanala čez reko, istočasno pa bo pešpot in kolesarska steza. Kovinska konstrukcija nastaja v delavnici, sestavili pa ga bodo na kraju samem. “Postavljen bo predvidoma konec januarja oziroma v začetku februarja. Vem, da si ljudje želijo, da bi bil čim prej zgrajen, a pomembno je, da bo kvaliteten in da se z njegovo postavitvijo ne bo zmanjšal pretok Vipave,” pravi župan Mauricij Humar.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano