Čakali bodo še eno leto

Ajdovski svetniki so potrdili namero, naj k še nedokončani šolski stavbi OŠ Danila Lokarja dozidajo štiri učilnice. Z zunanjo ureditvijo in ograditvijo šolskega kompleksa bo celotna naložba dražja za približno 800.000 evrov in bo stala 7,6 milijona evrov. Zaradi tega pa se bodo učenci v novo šolo selili šele prihodnjo in letošnjo jesen.

V delu novega šolskega kompleksa je že na vrsti zunanja 
ureditev. Foto: Leo Caharija
V delu novega šolskega kompleksa je že na vrsti zunanja ureditev. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > To je že peta spremembo naložbenega programa oziroma dozidave nove šole in Ajdovci upajo, da bo tudi zadnja. Najnovejša rešitev predvideva nadzidavo štirih učilnic nad pritličnim delom za prvo triado, v prizidku bodo ob učilnicah uredili še sanitarije, garderobe in kabinete, na novo bo treba urediti povezave z ostalimi prostori. Nekaj manjših sprememb in preureditev bo tudi v obstoječem delu novega kompleksa. Z aktualno spremembo soglaša tudi ministrstvo za izobraževanje, ki bo po zadnjih informacijah sofinanciralo tri dodatne oddelke, in sicer v višini 42 odstotkov vrednosti.

Po trenutnih izračunih bodo novi posegi celotno naložbo podražili za 800.000 evrov, tako da bo nova ajdovska šola stala 7,6 milijona evrov. Občina prispeva 670.000 evrov vredno zemljišče in 4,5 milijona evrov, država pa naj bi primaknila 2,3 milijona evrov. Aktualna odločitev pomeni tudi zamik selitve v novo šolo. Občina bo razpis za izvajalca del predvidoma objavila konec avgusta. Prizidek naj bi zgradili do junija prihodnje leto, učenci pa bi v novo šolo vstopili jeseni 2016.

Prav zato, ker se bo gradnja in posledično selitev učencev zavlekla, imajo nekateri pomisleke, ali je prizidek sploh potreben. Na občini odgovarjajo: “V novi šoli s 24-imi velikimi in tremi malimi učilnicami bi že v šolskem letu 21016/17 zmanjkalo prostora za dva oddelka, kasneje pa še za tretjega. Z novim predlogom nadzidave se smiselno ponuja prostor za štiri učilnice. Trenutno bo ena za rezervo, lahko pa bo že kmalu potrebna, če bo število otrok naraščalo hitreje od napovedi, kot se je to zgodilo ob načrtovanju nove šole pred petimi leti. Demografske projekcije za prihodnja leta napovedujejo povečanje šoloobveznih otrok tako za OŠ Danila Lokarja kot za OŠ Šturje. Vsekakor je smiselno manjkajoče prostore urediti zdaj in ne šele, ko bi dejansko zmanjkalo prostora.”

Na gradbišču je v teh dneh delovno. Izvajalec Kolektor Koling opravlja zaključna dela po prvotnem planu, ki pa jih bodo v dogovoru z občino prilagodili načrtovanim novim posegom.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano