Čakajo ga z odprtimi rokami

Izkušeni poslovnež Darjan Petrič, ki bo s prihodnjim ponedeljkom kot direktor stopil na čelo uprave Občine Idrija, z oddajo vloge ni presenetil le občanov, pač pa tudi sodelavce uprave. Slednji so soglasni, da je presenečenje dobrodošlo. Petrič pa zagotavlja, da po izjemno bogati poslovni in športni karieri v novi dolžnosti vidi obilo izzivov.

Darjan Petrič bo prevzel vajeti uprave Občine Idrija. Foto: Saša Dragoš
Darjan Petrič bo prevzel vajeti uprave Občine Idrija. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Uprava občine bo le tri dni brez direktorja. Potem ko je dosedanja direktorica, geodetinja Mojca Remškar Planinc, včeraj stopila na čelo uprave v Občini Ajdovščina, bo v ponedeljek njeno mesto v Idriji zasedel informatik, Darjan Petrič. Na občini ne skrivajo, da jih je izkušeni Petrič presenetil z oddajo vloge in tudi ne tega, da so zadovoljni, da ga je župan Bojan Sever imenoval. Presenečenje je popolno tudi za občane. Petrič pa preprosto pravi: “Sem domačin in ker sem zadnjih deset let deloval po vsem svetu, se mi zdi prav, da naposled nekaj naredim tudi v svoji občini. To seveda pomeni tudi to, da bom končno bliže domu in družini. Pri petdesetih letih si to vsi skupaj zaslužimo.”

Darjan Petrič, ki je najbolj znan po odličnih plavalnih dosežkih in treh medaljah z evropskih in svetovnih prvenstev, izhaja iz Kranja, a si je njegova družina pred leti uredila vikend na Vrsniku, na ledinski planoti. Pred tremi leti si je tam uredil stalno bivališče in odtlej je v občini idrijski občini z družino domačin.

Mojca Remškar Planinc se je včeraj kot nova direktorica ajdovske občinske uprave predstavila sodelavcem. “Dela na občini ne jemljem kot opravljenje strogo birokratskih opravil, temveč kot servis občanom. Seveda moram bdeti tudi nad zakonitostjo in transparentnostjo dela,” je dejala in kot novost napovedala projektno delo. Dosedanji direktor uprave Janez Furlan je prevzel vodenje novega oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve.

Na direktorsko mesto prinaša zajetno bero poslovnih izkušenj. Na mariborski univerzi je kot asistent in vodja laboratorija za računalniško izmenjevanje podatkov in pozneje na več ameriških univerzah zastavil akademsko kariero, a se je nato podal v gospodarstvo. Kot informatik in analitik je delal v številnih slovenskih zavodih in v banki NLB, zadnjih deset let pa kot samostojni podjetnik. V politiko je za hip “vstopil” le kot kandidat za župana Občine Kranj. Če ne štejemo številnih dolžnosti, ki jih je opravljal v olimpijskem komiteju in krovni plavalni organizaciji in članstva v državni pogajalski skupini z mednarodno banko za obnovo in razvoj. Je po vsem tem vodenje uprave občine z vsega 12.000 prebivalci izziv? “Joj, ne vem, če lahko kaj rečem, ker pogodbe formalno še nisem podpisal. To, da bom dolžnost nastopil v ponedeljek, da v njej vidim obilo izzivov in se je zato veselim, vam že lahko povem,” je zagotovil.

O izzivih, ki jih prinaša nova strokovna “metla”, so bili soglasni tudi svetovalci občinske uprave. Kot so povedali, so z izbiro zelo zadovoljni. Za šalo, a nekoliko tudi zares so dodali, da ne bi imeli nič proti, če bi Petrič s svojimi izkušnjami občini pomagal do prvega plavalnega bazena.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano