CPG lepo raste; bo zrasla tudi cena?

Cestno podjetje Gorica bo kmalu spet na trgu. Stečajni upravitelj Primorja namerava razpis za zbiranje ponudb za nakup 97-odstotnega deleža objaviti še pred sodnimi počitnicami. Kupca je skušal najti že lani, a se pri ceni 8,7 milijona evrov ni izšlo. Medtem je CPG lepo zrasel, kar utegne izhodiščno ceno potisniti navzgor.

Družba CPG čaka na novega lastnika. Foto: Leo Caharija
Družba CPG čaka na novega lastnika. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “V stečajnih postopkih praviloma velja, da je premoženje dobro prodati čimprej. Morda pa to v nekaterih primerih ne drži povsem,” pravi stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec, ko smo ga vprašali, ali je dobro, da lani ni našel kupca za CPG, ko pa ga utegne letos prodati dražje. Hramec je naročil novo cenitev za CPG. To je običajno, ko od prejšnje cenitve mine eno leto, sploh pa pri cenitvah podjetij. “Cenitev še ni nared. Pri oblikovanju izhodiščne cene bomo upoštevali še druge elemente, denimo razmere na trgu, povpraševanje po storitvah ...” pravi Hramec.

A nekateri kazalci kažejo, da bi ceno lahko postavili višje kot lani. Za CPG je namreč rekordno leto. Leta 2013 so imeli 50 milijonov evrov prihodka, lani pa 75 milijonov. Čisti dobiček so povečali za petkrat, s 750.000 evrov so poskočili na 3,5 milijona. “To so dejstva; za koliko nas bodo zdaj prodajali, pa je težko reči. Mogoče je bila lanska cena za tiste razmere malo previsoka. Kako bo tokrat - na to bo treba počakati do jeseni,” pravi direktor CPG Kristjan Mugerli. V zadnjem letu so kapital z 11 milijonov povečali na 15 milijonov, kupili so kamnolom v Lažah, z direkcijo za infrastrukturo pa so podpisali pogodbo o vzdrževanju državnih cest na območju severne Primorske.

Za podjetje CPG se zdi, da je pospešeno začelo rasti šele po stečaju propadlega Primorja. Bi lahko novogoriški gradbinec zasedel mesto, ki je nekoč pripadalo Primorju? “Ne, nismo nasledniki Primorja,” pravi Mugerli, a hitro doda: “A ne pozabimo, v Primorju je bilo tudi veliko dobrega in podedovanja tega se ne bi branil.”

Za Primorjev delež v CPG se je lani zanimal Ivan Fornazarič, ki je direktor družbe Gorica Industries s sedežem v Dubaju. Ta je edini opravil tudi skrbni pregled, a na koncu ni oddal zavezujoče ponudbe.

Neuradno je slišati, da je za nakup CPG tudi zdaj kar precej zanimanja. “Želim si strateškega lastnika, ki bo imel posluh za razvoj podjetja, saj CGP ima perspektivo za nadaljnjo rast,” pravi Mugerli.

Če bo razpis za zbiranje ponudb objavljen pred sodnimi počitnicami, bi CGP utegnil novega lastnika dobiti pozno jeseni.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano