CPG lani z več kot 70 milijonov evrov prihodkov

Cestno podjetje Gorica (CPG), hčerinsko podjetje Primorja v stečaju, je v letu 2014 zelo dobro poslovalo. Zaradi številnih večjih in manjših projektov so ustvarili za več kot 70 milijonov evrov prihodkov, leto prej pa 49 milijonov evrov. Temu primeren je tudi višji dobiček, ki bo večkrat presegel 750.000 evrov iz leta 2013.

V CPG so lani ustvarili za več kot 70 milijonov evrov prihodkov. Foto: Nace Novak
V CPG so lani ustvarili za več kot 70 milijonov evrov prihodkov. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > “Največji razlog za tako dobro poslovanje je bil v tem, da se v letošnjem letu zaključuje črpanje sredstev iz minule evropske finančne perspektive, zato smo v lanskem letu izvajali kar nekaj velikih infrastrukturnih projektov,” je povedal direktor CPG Kristjan Mugerli.

Med temi projekti so gradnja čistilne naprave Nova Gorica z vso pripadajočo infrastrukturo, dela na državni cesti Keltika med Želinom in Mostom na Soči, večja dela v Luki Koper, modernizacija železniške proge Slovenska Bistrica-Pragersko, večje preplastitve avtocest in drugo. Večji projekti so zagotovo prispevali precejšen del prihodkov, ki so lani presegli 70 milijonov evrov.

Pričakovati pa je, da bo CPG v letošnjem letu dobil novega lastnika. Predvidoma sredi leta naj bi ponovno potekalo zbiranje ponudb za prodajo 97 odstotnega deleža delnic CPG, ki ga prodaja Primorje v stečaju.

Tudi v letošnjem letu, še posebej v prvi polovici leta, imajo dela še dovolj. “V drugi polovici leta pa bo treba biti kar nekoliko bolj aktiven, upam pa, da bodo vendarle stekli tudi ti večji infrastrukturni projekti na območju države, od avtocestnega odseka do Gruškovja, hidroelektrarn na spodnji Savi pa do kakšnih pripravljalnih del za drugi železniški tir, tako da bomo imeli v drugi polovici letošnjega in verjetno tudi v prihodnjem letu kaj početi,” se nadeja Mugerli.

Poleg tega budno spremljajo tudi razpise Evropske investicijske banke in Evropske banke za obnovo in razvoj, saj bi v prihodnje ob pomanjkanju dela na domačem trgu želeli delati tudi v tujini.

Povečan obseg dela je prinesel tudi nove zaposlitve. Lani so zaposlili okoli 70 novih delavcev, skupno pa je sedaj v podjetju že 405 zaposlenih. V letošnjem letu večjega zaposlovanja ne načrtujejo, pač pa upajo na pomlajevanje delovnega kadra, je še povedal direktor.

Tudi investicij bo v letošnjem letu manj, kot jih je bilo lani. Največja je bila naložba v nakup kamnoloma v Lažah, ki so ga imeli že prej v najemu; zanj so namenili kar 5,5 milijona evrov. Še dodaten milijon in pol evrov pa je bilo namenjenih za nabavo opreme. Približno enak znesek naj bi bil namenjen nabavi opreme tudi letos.

STA


Najbolj brano