Buzzi novi član nadzornega sveta

Novi član nadzornega sveta družbe Salonit Anhovo je Antonio Buzzi, ki je bil na današnji skupščini družbe imenovan namesto Mihe Kampuša. V nadzornem svetu ostajajo Wolfgang Mayr-Knoch, Hannes Gailer in Dragan Marinič.

Novi član nadzornega sveta  družbe Salonit je  Antonio Buzzi, ki je bil na današnji skupščini družbe imenovan namesto Mihe Kampuša Foto: Leo Caharija
Novi član nadzornega sveta družbe Salonit je Antonio Buzzi, ki je bil na današnji skupščini družbe imenovan namesto Mihe Kampuša Foto: Leo Caharija

ANHOVO > Vodstvu so na današnji skupščini podelili razrešnico in se seznanili s pokritjem lanske izgube v višini 24,6 milijona evrov iz rezerv iz dobička.

Kot so sporočili iz družbe, je predstavnikom kapitala v nadzornem svetu 11. julija potekel štiriletni mandat. Skupščina družbe je danes za nov mandat imenovala Wolfganga Mayr-Knocha, Hannesa Gailerja in Dragana Mariniča. Namesto Mihe Kampuša pa kot četrti predstavnik kapitala v nadzornem svetu sedi Antonio Buzzi. Novi nadzorniki so bili za štiriletni mandat imenovani z današnjim dnem, iztekel pa se jim bo 11. julija 2018.

Avstrijska skupina Wietersdorfer, v katero spada tudi skupina Salonit (Wietersdorfer Zementholding prek družbe Intercement obvladuje večinski delež Salonita Anhovo), se je julija povezala z italijansko družbo Buzzi Unicem.

Skupina Wietersdorfer je pridobila upravljavske pravice v dosedanjih Buzzijevih cementarnah na lokacijah Cadola in Travesio, v zameno pa je Buzzi pridobil 25-odstotne upravljavske pravice v družbah Salonit Anhovo in W&P Cementi.

Glavni cilj povezovanja je krepitev prisotnosti na severovzhodnem italijanskem trgu in izkoriščanje sinergij obeh partnerjev. “Za družbo Salonit Anhovo to pomeni povečanje obsega proizvodnje ter s tem ustvarjanje trdnih temeljev za izvedbo nadaljnjih planiranih investicij in utrditev vodilnega položaja cementarne v širši regiji,” so zapisali v družbi.

Skupščina Salonita Anhovo je danes poleg imenovanja nadzornikov upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico za lani ter za revizorja letošnjega poslovanja imenovala družbo Ernst & Young. Seznanila se je tudi z dejstvom, da bilančni dobiček za lani znaša nič evrov. Družba je za lansko izgubo v višini 24,6 milijona evrov zmanjšala rezerve iz dobička.

Kot pravijo v družbi, je lanska izguba posledica enkratnih učinkov zaradi prevrednotenj ter slabitev in odpisov finančnih naložb. Brez teh bi družba lani poslovala pozitivno, dodajajo.

Za letos si je uprava, ki jo vodi Julian Fortunat, v njej pa je še Tomaž Vuk, poleg finančnega in kadrovskega prestrukturiranja ter zniževanja stroškov zadala tudi nalogo povečanja prodajnih aktivnosti.

“Tako na domačem kot na tujem trgu je bilo povpraševanje po cementu v letu 2013 zgodovinsko nizko, kar je se je poznalo pri prodaji cementa in drugih prodajnih artiklih skupine Salonit,” so v sporočilu zapisali v družbi.

Družbe v skupini so lani prodale 400.000 ton cementa, 250.000 ton klinkerja, 1,2 milijona ton kamnolomskih agregatov in 50.000 kubičnih metrov betona. Salonit je v začetku leta 2013 zaznal povpraševanje po cementu v državah severne Afrike in v družbi so sedaj, po letu dni izvoza v Libijo, zadovoljni, saj beležijo pozitivne prodajne učinke.

Matična družba je lani ustvarila 42,7 milijona evrov, celotna skupina pa 64 milijonov evrov prihodkov od prodaje. V družbi je bilo konec leta 2013 zaposlenih 165 ljudi, v skupini pa 474.

STA


Najbolj brano