Bukovo je po žledu končno dočakalo optično omrežje

Ljudje odmaknjene cerkljanske KS Bukovo so pozimi, leto po žledu, še brez varnih telekomunikacijskih povezav dosegli, da je Telekom počistil podrte drogove. Pred dnevi je začel uresničevati še obljubo in začel nadomeščati podrto napeljavo z optično. Okoliške vasi pa ostajajo pod vprašajem.

    Optični kabel bo dela KS Bukovo in Orehek rešil slabih  
telekomunikacijskih povezav, dobršen del Cerkljanske pa bo 
na to moral še čakati.  Foto: Ksb
Optični kabel bo dela KS Bukovo in Orehek rešil slabih telekomunikacijskih povezav, dobršen del Cerkljanske pa bo na to moral še čakati.  Foto: Ksb

BUKOVO, JESENICA > Bukovo je le dočakalo obljubljeno vgradnjo optičnega kabla za varnost telekomunikacijskih povezav. Prav s to naložbo je Telekom spomladi nejevoljnim krajanom Bukovega in Jesenice opravičeval zamudo pri spravilu po žledu podrtih drogov in provizorično napeljavo nevarnih bakrenih kablov po hišah, sadnem drevju ...

Zdaj varno povezani

“Telekom je držal besedo in vaščani so si pošteno oddahnili. Po poldrugem letu težav s telekomunikacijskimi povezavami si sedaj obetajo varen stik s svetom. Ker pa gre le za prvi del naložbe in naša KS sega tudi v Zakojco in druge zaselke, ki v to naložbo niso vključeni, se bojim, da bo še precej slabe volje,” je povedal predsednik KS Bukovo - Zakojca Silvo Jeram.

Ko je pozimi krajanom Bukovega in sosednje Jesenice prekipelo zaradi leto dni trajajočih nerednih povezav, a rednih računov, je Telekom podrte telekomunikacijske droge le odstranil. Z nadomestilom najbolj poškodovanih je vsaj osrednjim delom vasi omogočil zanesljivejši televizijski in internetni signal. Naložbo v sodobnejšo optično napeljavo je pred dnevi začel v vasi Jesenica, kjer bo urejena tudi premajhna centrala. Med slednjo in Bukovim bo v zemljo postavil štiri kilometre kabla in poskrbel za zračni razvod do hiš. Gre za prvi del naložbe, ki bo stala 180.000 evrov in bo končana do jeseni.

Kdaj pa naprej?

Telekom ima pripravljeno dokumentacijo tudi za drugi in tretji del naložbe, ki naj bi z optičnim kablom pokrila dobršen del zahodnega dela Cerkljanske od vasi Ravne, preko Zakriža do Zakojce. Zanjo bi potreboval skoraj 600.000 evrov, ki pa jih še nima. “Svoj mandat bi rad zaključil z urejenimi zvezami v naših vaseh. Ker so projekti pripravljeni, sem optimist. Razlogov za zaskrbljenost pa zaradi trenutnega negotovega položaja Telekoma tudi ne manjka. Slednji tarna, da so naložbe v naše redko poseljene vasi neekonomične. Bojimo se, da bi njegovi morebitni novi lastniki v 'nezanimive' vasi vlagali še manj. Zato bom še naprej pritiskal na Telekom, naj dokonča pripravljene naložbe,” zagotavlja Jeram.

Trenutno pa niti Robert Ščuka, ki je pristojen za Telekomova dostopovna omrežja na Primorskem, ni mogel posredovati odgovora, kdaj bo zagotovljen denar za nadaljevanje naložbe.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano