Bukovo: telefonske žice visijo kar na drevesih

V delu cerkljanskih vasi bodo obletnico žledu dočakali s poškodovanim in zato nevarnim telefonskim omrežjem. Najhuje je na Bukovem, kjer je dobršen del kablov še vedno razpet po sadnem drevju. Telekom se na klice krajanov za ureditev razmer dolgo ni odzival. Reagiral je šele, ko so se zaradi visečih kablov zgodili dve prometni nesreči.

V Bukovu telefonska napeljava z razdelilnimi omaricami vred še vedno  visi kar po drevesih.  Foto: Bojan Jeram
V Bukovu telefonska napeljava z razdelilnimi omaricami vred še vedno visi kar po drevesih.  Foto: Bojan Jeram

BUKOVO, CERKNO > Z razmajanih, po lanskem žledu še ne obnovljenih telefonskih drogov padle jeklenice so minuli teden na Cerkljanskem botrovale trem prometnim nesrečam. Z izjemo vozil, poškodovanih ni bilo, Bukovo pa je ostalo brez telefonske zveze in interneta. Čeprav so krajani več mesecev klicarili na Telekom, naj jim vzpostavi napeljavo, kot so jo imeli pred žledom, jih podjetje ni uslišalo.

“Po zaselkih in ob cesti je kot v Teksasu!”

“Dobro se zavedamo razsežnosti žleda in naporov, ki jih zahteva obnova praktično povsem uničene infrastrukture. Potrpežljivo smo čakali, da bodo prišli na vrsto tudi naši, redko posejani zaselki, a se nam potrpežljivost ni obrestovala. Klicali smo na Telekom, naj telefonsko napeljavo umakne s sadnega drevja in poškodovanih drogov, ker smo se bali poškodb. Telekoma nismo dočakali, smo pa nesrečo. To se nam leto dni po žledu dogaja, ker smo umaknjeni visoko v hrib, predaleč od oči pristojnih,” je predsednik KS Bukovo Silvo Jeram povzel mnenja krajanov.

“Telekom je po žledu zamenjal nekaj drogov ob glavni cesti proti Laharnu, potem pa pozabil na nas. Po zaselkih, pa tudi ob cesti proti Orehku, je kot v Teksasu. Telefonski kabli so napeljani povsod, le tam, kjer bi morali biti, jih ni,” je težavo opisal Jeram.

Poleti je na zahtevo vaščanov začel klicati na Telekom. Na svojem mobilniku hrani vse klice. Za pomoč se je obrnil na občino Cerkno, a je bil tudi njen svetovalec Gašper Mohorič podobno neuspešen. Minuli teden pa je počilo. V jeklenico, ki se je s poškodovanih drogov spustila nizko nad cestišče, je zadel tovornjak in jo pretrgal.

Le nekaj dni po nesreči na Bukovem sta se podobni pripetili na regionalni cesti Keltiki med Želinom in Cerknim. V jeklenico, ki se je čez cestišče spustila z dotrajanega telefonskega droga, se je najprej zaletel avtobus in za njim še osebno terensko vozilo. Voznika sta jo odnesla brez poškodb, čeprav je jeklenica razbila prednji stekli na obeh vozilih.

Krajanom je dokončno prekipelo

Medtem ko je pločevina utrpela nekaj udrtin, je Bukovo ostalo brez povezav s svetom. “Dotlej potrpežljivim krajanom je prekipelo in zahtevali so sklic zbora krajanov in obvezno prisotnost predstavnikov Telekoma na njem. Na srečo so se tokrat pristojni s tolminske enote Telekoma hitro odzvali in nam po tednu dni znova omogočili internet in telefonijo,” je povedal Jeram.

Zadovoljen je, ker je to naposled obrodilo tudi dogovor za srečanje, na katerem bodo predstavniki Telekoma v soboto pojasnili, kdaj bodo resno začeli reševati problem.

“Čeprav so vaščani zahtevali zbor krajanov, smo se odločili za srečanje v ožjem krogu sveta KS. Želimo namreč umirjen pogovor in jasen dogovor za ureditev razmer. Ob večjem številu jeznih ljudi bi bil ta verjetno onemogočen,” meni Jeram.

Prav tak dogovor pričakuje tudi župan Cerknega Jurij Kavčič. Bukovo namreč ni edina vas v občini, kjer še niso obnovili telefonske napeljave.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano