Bucik je za zdaj še brez tekmeca

V občini Renče-Vogrsko doslej uradno še ni imena kandidata za župana. Glede na to, da aktualni župan Aleš Bucik že zbira glasove podpore, lahko pričakujemo, da se bo potegoval za tretji mandat, v sredinah, ki bi mu lahko postavile tekmece, pa so še zelo zadržani.

Aktualni župan Aleš Bucik še zbira podpise podpore za vnovično kandidaturo, morebitnih tekmecev  pa še ni nima  Foto: Leo Caharija
Aktualni župan Aleš Bucik še zbira podpise podpore za vnovično kandidaturo, morebitnih tekmecev pa še ni nima  Foto: Leo Caharija

BUKOVICA > Občina Renče-Vogrsko s sedežem v Bukovici je zaživela leta 2006 in na prvih lokalnih volitvah je bil s podporo skupine volilcev za župana izvoljen Aleš Bucik z Vogrskega. Bilo je precej tesno, z vsega 36 glasovi več je v drugem krogu premagal kandidatko SD Katjušo Žigon, ki je po prvem krogu celo prepričljivo vodila. V drugo, štiri leta kasneje, je Buciku šlo bolj gladko. Nastopil je kot neodvisni, vendar z izdatno podporo strank SD, Desus, SLS, Zares in Združenja Skupaj. Dovolj je bil prvi krog, v katerem je zbral 72,5 odstotka glasov.

Aleš Bucik sicer pravi, da se za kandidaturo v tretjem županskem mandatu še ni dokončno odločil, vendar priznava, da že zbira podpise podpore. “Računam pa tudi na podporo večine strank. Njihovo zaupanje dokazuje tudi to, da je bil letošnji proračun občine na seji občinskega sveta sprejet soglasno,” je optimist.

Ni skrivnost, da ima Bucik najmočnejše zaledje v Združenju Skupaj, s šestimi sedeži najmočnejši svetniški skupini v 15-članskem občinskem svetu. “O podpori Skupaj komurkoli še ne moremo govoriti. To velja tudi za Aleša Bucika. Naj se izjasni, če se bo odločil za kandidaturo, ga bomo podprli,” napoveduje predsednik združenja in aktualni podžupan Radovan Rusjan. Podobno naklonjeni so Buciku v Desusu, vendar, kot pravi Silvester Vončina, se v stranki o tem še niso začeli pogovarjati.

Potem ko je stranka SD na prvih volitvah proti Buciku nastopila s svojo kandidatko, ga je štiri leta kasneje podprla. Razpoloženje v stranki se je medtem očitno povsem spremenilo. “Svojega kandidata sicer še nimamo, na tem še delamo. Prav gotovo pa ne bomo podprli Bucika, saj se ni držal dogovora, ki smo ga sklenili pred štirimi leti,” je odločna predsednica občinskega in podpredsednica območnega odbora SD Katjuša Žigon.

Že ves čas pa županovo delo ostro kritizirajo v Listi za našo občino. Kot nam je povedal njen predstavnik Edi Prošt, bodo na volitvah tako ali drugače sodelovali. “Svojega kandidata še nimamo, morda bomo koga podprli, a to zagotovo ne bo Aleš Bucik. Delamo namreč na tem, da se krajevnim skupnostim vrnejo pristojnosti, zagovarjamo policentrični razvoj občine in vpliv krajanov v vseh fazah odločanja,” napoveduje Prošt.

Na tokratnih volitvah pa ne bo nastopila stranka SDS. “Tako je sklenil izvršni odbor stranke, o vsem drugem se bomo še pogovarjali,” pravi Stanko Premrl, ki je na zadnjih volitvah tudi kandidiral za župana.

DAVORIN KORON


Najbolj brano