Briški oljkarji si niso enotni

V Društvu oljkarjev Brda so se pred časom pojavile formalne nepravilnosti, na katere je opozorila peščica članov in bila zaradi tega skoraj odrinjena na rob. Upravni odbor je v statut društva vnesel nekatere spremembe, nekaterim članom pa se odnosi ne zdijo prav nič društveni.

V Društvu oljkarjev Brda očitno ne teče vse gladko Foto: Jaka Jeraša
V Društvu oljkarjev Brda očitno ne teče vse gladko Foto: Jaka Jeraša

DOBROVO > V starem statutu iz leta 1999, ko je bilo Društvo oljkarjev Brda ustanovljeno, je 15. člen določal članom upravnega odbora štiriletni mandat z možnostjo enkratne ponovitve.

Po novem mandati niso omejeni

“A nekateri člani upravnega odbora so to določitev krepko prekoračili, saj so na položajih od ustanovitve,” opozarja član društva Andrej Colja. “Upravni odbor smo večkrat opozorili na te formalne nepravilnosti, a bili vedno deležni negodovanj.”

Na februarskem občnem zboru upravnemu odboru ni “uspelo” vnesti spremembe v statut, ki bi upravnemu odboru dovoljevala neomejen mandat. Na upravni enoti niso predložili liste prisotnosti, ker je niso vodili. Junijski izredni občni zbor pa je vodil izbrani odvetnik. “Tokrat smo se obrnili po pravno pomoč, da ne bi več delali napak, in občni zbor izpeljali korektno ter nato uspešno vnesli spremembe v naš statut,” je pojasnil predsednik društva Božidar Slivnjak. Spremembo so sicer želeli vnesti že leta 2007. “Tedanja 'izpadla' sprememba še vedno ostaja uganka na upravni enoti. Sicer pa smo v društvu vedno odprti za pogovore z vsemi člani in za njihove predloge,” je še dodal.

Vodstvo ignorira člane društva?

A nekateri člani se s tem ne strinjajo povsem, kar kaže, da odnosi v društvu očitno niso najboljši. “Na moja vprašanja, ki sem jih poslal po elektronski pošti, ni odgovarjal že prejšnji predsednik Elizej Prinčič, češ, da mi ni dolžan posredovati odgovorov,” nam je zaupal Žarko Matuc. “Moti me tudi, da se številnih sejmov in predstavitev doma in v tujini udeležujejo vedno isti pridelovalci oljčnega olja, drugi pa ne pridemo na vrsto.”

Na izrednem občnem zboru, ki so ga po besedah predsednika izpeljali po črki zapisa, naj ne bi dovoljevali komentiranja posameznih točk dnevnega reda, ampak le šteli glasove za in proti. Člani društva naj ne bi bili seznanjeni s predlaganimi novostmi statuta, saj so člani upravnega odbora dejali, da so jih razobesili na več mestih v Brdih, kjer bi se z njimi lahko seznanili.

Peščica briških oljkarjev, ki nikakor ne more mimo omenjenih nepravilnosti, je nezadovoljna tudi z neodzivnostjo vodilnih, ki nimajo uradnih ur niti spletne strani, na kateri bi bili poleg zapisnikov s sej društva objavljeni tudi drugi podatki in uspehi briških oljkarjev. Za zgled omenjajo Društvo oljkarjev slovenske Istre, predsednik Društva oljkarjev Brda pa obljublja, da bodo v kratkem s svojimi vsebinami gostovali na občinski spletni strani. “Delovanje društva razumem kot druženje in stremenje k skupnemu napredku, ne pa kot pobiranje članarine in upravljanja društva zgolj nekaterih članov,” je prepričan Andrej Colja.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano