Brisanje meja v kulturi

Minister za kulturo Anton Peršak se je včeraj med drugim sestal z novogoriškim županom Matejem Arčonom in njegovimi sodelavci, ki so ministru predstavili načrte kandidature za Evropsko prestolnico kulture v letu 2025.

Ministru   se je ideja o kandidaturi obmejnih mest zdela 
zanimiva.  Foto: Mateja Pelikan
Ministru se je ideja o kandidaturi obmejnih mest zdela zanimiva.  Foto: Mateja Pelikan

NOVA GORICA > Leta 2025 bo Slovenija, po Mariboru leta 2012, ponovno gostiteljica tega naziva in v novogoriški mestni občini razmišljajo, da je to dobra priložnost za promocijo širšega območja. Za koordinatorko aktivnosti so imenovali režiserko Nedo Rusjan Bric, temeljna zamisel kandidature pa je čezmejno sodelovanje, torej Nove Gorice z italijansko Gorico. Mesti sta se povezali še s podobnim parom mest Görlitz in Zgorzelec na nemško-poljski meji.

Minister Peršak, ki so mu pred meseci zamisel o kandidaturi predstavili že za mesto Lendava, je zadovoljen ob tolikšnem zanimanju tako zgodaj pred dogodkom (izbor bo opravljen predvidoma do leta 2021) in novogoriški ekipi je zaželel veliko uspeha pri delu. “Očitno evropska ideja brisanja meja počasi, vsaj na področju kulture, postaja neke vrste realnost,” je dejal po sestanku.

V prijavi za naziv naj bi poudarili bogato kulturno raznolikost, ustvarjalnost in čezmejno povezanost skupnega goriškega prostora. V mestni občini so oblikovali ekipo šestih ljudi, ki je že pripravila osnutek. Kandidaturo naj bi pripravili do konca leta in jo predali evropski komisiji. “Seveda ne bo sodelovala le Nova Gorica z Gorico, ampak bomo šli od izvira do izliva Soče, v bistvu bomo povezali dve obmejni mesti in deželi hkrati. Povezali smo se tudi že z dvema mestoma, nemškim in poljskim, ki jih deli reka in sta bili tudi na nek način razdeljeni po drugi svetovni vojni. Tudi oni so zelo zainteresirani, da bi skupaj nastopili. Če ne bomo izbrani, pa bo to tvorilo odličen dokument, kateremu lahko občina v prihodnje sledi po svojih zmožnostih,” pristavlja Neda Rusjan Bric.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano