Brici še ne morejo v dom zdravja

Novo zdravstveno postajo na Dobrovem bodo odprli z zamudo. Glavni razlog je zelo neugodno vreme, trdijo v novogoriškem zdravstvenem domu. Hkrati so bila potrebna tudi dodatna dela, ki pa naložbe niso znatno podražila, zagotavlja direktor Marjan Pintar.

 Razenje traku na novi zdravstveni postaji Dobrovo je zamaknilo neugodno vreme.  Foto: Mitja Marussig
Razenje traku na novi zdravstveni postaji Dobrovo je zamaknilo neugodno vreme.  Foto: Mitja Marussig

DOBROVO >Direktor Zdravstvenega doma Osnovno varstvo Nova Gorica (ZD) Marjan Pintar pojasnjuje, da bo gradnja na Dobrovem, ki so jo naročili skupaj z zobozdravstvenim domom in v sodelovanju z Občino Brda, nekoliko kasneje končana zaradi nepredvidljivih okoliščin. Natančneje zaradi preveč deževja. “Dela tam zaključujejo, mislim, da čakajo ugodno vreme, da bo mogoče asfaltirati in opraviti še določena druga zunanja dela. Poslopje pa je od znotraj končano, vzporedno se pripravlja projekt izvedenih del,” je Pintar opisal razmere na gradbišču.

Že dlje časa je predvideno tudi, da bodo dograjevali zdravstveni dom v Novi Gorici. Ta trenutek v ustanovi še čakajo na projektni nalogo in prihodnje leto nameravajo preko razpisa naročiti projektiranje. Kot je dejal Pintar, pa bo projektna naloga predvidela dve novi stavbi doma, in sicer tisto, ki jo bodo razmeroma kmalu zidali, in še eno “na rezervo”. Ta bo začrtana za primer, da bi bilo treba čez desetletja dom še enkrat dograditi.

Vse pod eno streho

Kot je znano, so spomladi pod prodajalno Mercatorja na Dobrovem začeli zidati novo zdravstveno postajo. Omogočila bo, da bodo na enem mestu vse briške ambulante, ki delujejo v okviru dveh novogoriških zdravstvenih domov, pri čemer bo obseg dela ostal predvidoma enak. Hkrati bo zagotovila boljše, sodobnejše pogoje za delo s pacienti.

Skupaj 461 kvadratnih metrov uporabnih površin bo služilo dvema splošnima ambulantama, pri čemer bo dovolj prostora za uvedbo tako imenovane referenčne ambulante, in dvema zobnima, pa patronažni službi, zdravstveni vzgoji in fizioterapiji. Ko so spomladi trije investitorji skupaj predstavljali bodočo pridobitev, je Pintar med drugim povedal, da bo v postaji mogoče urediti tri splošne ambulante, saj računajo, da bodo Brda nekoč glede na število prebivalcev upravičena do treh zdravnikov v javni mreži.

S postajo prav nimajo sreče

Toda naložbo ves čas spremlja smola. Že priprave na gradnjo so se znatno zavlekle, ker je Zdravstveni dom Nova Gorica dolgo poskušal dobiti služnost na zemljišču sosednjega bloka za ureditev priključka postaje na električno omrežje. Ni mu uspelo, na koncu so naročili nov projekt za ureditev priključka po drugi trasi in dobili gradbeno dovoljenje. V nadaljevanju so na 640.000 evrov ocenjen posel zaupali štirim izvajalcem del.

A se je tudi njim zatikalo oziroma se še, vzrok pa naj bi bilo predvsem neugodno vreme. Kot razlaga Pintar, čakajo na “sušo” za asfaltiranje okolice postaje in tudi za oblaganje zidov s kamni. “Mi sami ne dovolimo, da bi kamne na hitro zmetali gor in bi nato nastajale luknje,” je povedal direktor. Hkrati so takrat, ko so delali podporne zidove ob bregu pri postaji, te morali sidrati v tla, kar sprva ni bilo predvideno, je pa bilo potrebno zaradi varnosti.

Na koncu je ZD izvajalcem podaljšal rok za dokončanje del, ki je potekel konec novembra. Pintar ne more napovedovati, kdaj bodo gradbišče zaprli, ker je odvisno od vremena. Zanika pa, da bi zaradi bolj zapletene gradnje podpornih zidov vse skupaj stalo precej več: “Bistveno se ne bo podražilo.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano