Brici s češnjami spet na Dunaj

“Rekli so mi, naj v tem zadnjem mandatu počivam. A nisem kandidiral zato, da bi delal drugače, kot doslej.” Tudi tako Franc Mužič ponazarja, kako je lani začel in bo nadaljeval že šesti mandat na čelu občine Brda. “In ko bom odnehal, si v prid ne bom štel toliko velikih projektov, ampak to, kar sem naredil za prepoznavnost Brd,” dodaja.

Franc Mužič: “Po upokojitvi si bom v prid štel 
zlasti, kar sem naredil za prepoznavnost  Brd in 
Slovenije.”  Foto: Ambrož Sardoč
Franc Mužič: “Po upokojitvi si bom v prid štel zlasti, kar sem naredil za prepoznavnost Brd in Slovenije.”  Foto: Ambrož Sardoč

DOBROVO > Tudi v 21. letu županovanja Franca Mužiča je bilo v Brdih odprto večje gradbišče. Tu in tam so za dober milijon evrov obnavljali vodovod. Hkrati je lahko sogovornik odprl vrata prenovljenega gradu v Vipolžah in okronal leta prizadevanj za ta trenutek. Po drugi strani proračun občine za leto 2016 ne napoveduje velikih naložb. A to ne pomeni, da doslej edini župan Brd ambicioznih načrtov ne vidi na obzorju.

Terme morajo biti!

Damjan Birtič, vodja svetniške skupine SDS, ki se je v preteklosti tudi deklarirala za opozicijo, je na vprašanje o tem, kako komentira delo župana, odgovoril le s čestitko: “Prazniki so čas lepih želja in upanja za lepšo prihodnost. Našemu županu, kakor vsem Brikam in Bricem, želim vse najboljše v prihajajočem letu, predvsem obilo pravilnih in pravičnih odločitev.”

Mužič pa je nedavno obelodanil, da se vrača k skoraj že pozabljeni zamisli o termah v Brdih. “Zainteresiranim sem dal vedeti, da imam še tri leta mandata in v tem času bi vsekakor rad stvari zastavil tako, da bo naložba stekla. To ni zamrlo in bo moja osnovna okupacija. Projekt obljubljam že toliko let in sem si zadal, da ga bom speljal.” Hkrati pa omenja manjše, a pomembne projekte, ki jih bodo izvedli prej.

Načrtovane športne dvorane OŠ Dobrovo sicer ni med njimi, zato pa bodo po besedah župana zagotovili dodatne prostore za podružnično šolo v Kojskem. Na vrsti bo urejanje čistilne naprave za Dobrovo, kako se bodo lotevali odvajanja odplak drugod po Brdih, pa še ni znano, pravi: “Čakamo novo uredbo EU, drznem pa si reči, da smo bili neracionalni, ko smo gradili čistilni napravi v Kozani in Medani.”

Če se gradnja razvejanega omrežja cevi za odplake županu ne zdi prav smotrna, pa je čisto nekaj drugega preskrba z vodo: “Moramo še urediti določene odseke vodovodov. Prihodnje leto bi rešili vasico Belo.”

Turizem nad vsem

Predvsem pa ima prednost turizem, ki mu Mužič na nek način podreja delovanje občine. Kot razlaga, je bila in bo uprava na Dobrovem za ta namen vedno pripravljena pomagati investitorjem, ker se s tem tudi pritegne zasebni kapital. Zato napovedujejo, da bodo, kolikor bo mogoče, stali ob strani tistim, ki naj bi v Brdih uredili dva kampa, enega specializiranega za kolesarje.

Po oceni Mužiča ne bodo smeli opustiti niti nadaljne promocije Brd. “Pred dnevi je bilo pri nas vodstvo mednarodnega združenja turističnih novinarjev. Dobro so se počutili, predsednik je ob odhodu dejal, da ni veliko primerov, ko župan ure in ure preživi z gosti. Zavedam se, da se moraš gostom posvetiti in da morajo oditi s prijetnimi občutki,” pojasnjuje svoje načelo.

Napoveduje, da bosta on in občina še naprej sodelovala pri promociji, tudi če je zanjo zadolžen briški zavod za turizem. Uspehi so namreč plod skupnega dela, pravi župan. Veliko ljudi je, denimo, pripomoglo k temu, da se bodo Brici prihodnje leto predstavili na Dunaju. V mestu, kamor so v preteklih stoletjih že prodajali svoje sadje, bodo pripravili praznik češenj v malem s predstavitvijo turistične in enogastronomske ponudbe pokrajine.

In ko bo Mužič še zares šel v pokoj, kar je uradno storil že lani, “si v prid ne bom štel toliko velikih projektov, kot so terme, grad Vipolže, Šmartno, vodovod Mrzlek. Štel si bom, kar sem naredil za prepoznavnost Brd in Slovenije.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano